Home > Onderwijs > Vavo

Het ROC Kop van Noord-Holland biedt volwassenenonderwijs (vavo)

Ben je 18 jaar of ouder en heb je – om welke reden dan ook – je middelbareschooldiploma niet behaald? En wil je dat alsnog graag doen? Het ROC Kop van Noord-Holland biedt je die mogelijkheid. Via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) behaal jij alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma.

Wanneer kies je voor vavo?

Kies voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs als je:
• bent vastgelopen in het regulier onderwijs,
• alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma of startkwalificatie wilt halen,
• bent uitgeloot voor een vervolgopleiding en je profiel wilt aanvullen,
• naast je school tijd nodig hebt voor werk of zorgtaken,
• de tijd tussen twee opleidingen goed wilt benutten,
• je wilt ontwikkelen door specifieke vakken te volgen,
• toe bent aan een volwassen aanpak.

Nog geen 18? Tóch vavo!

Ben je op 1 oktober van het lesjaar nog geen 18, maar niet jonger dan 16 en heb je je diploma nog niet behaald? Dan kun je bij ons toch de opleidingen vmbo-tl, havo of vwo volgen. Daarvoor is wel toestemming nodig van een school voor voortgezet onderwijs (meestal je vorige school). Je blijft dan ingeschreven bij die school, maar volgt je lessen bij het ROC Kop van Noord-Holland. We werken samen met Scholen aan Zee, Regius College, OSG De Hogeberg en rsg Wiringherlant.

Combitraject

Ben je op één vak gezakt voor je vmbo- of havo diploma? Dan kun je ook kiezen voor het  combitraject. Je haalt dan nog één vak van de middelbare school op het vavo en begint tegelijkertijd al met je mbo-opleiding aan het ROC Kop van Noord-Holland. Wat is het voordeel? Het kost je geen extra schooljaar. Wat heb je in ieder geval nodig? Een positief advies van je decaan. Combitrajecten zijn maatwerk, neem contact op voor de mogelijkheden.

Schrijf je direct in

Donderdag 28 november – open avond


Je bent van harte welkom op de open avond bij ROC Kop van Noord-Holland. Kom langs en laat je uitgebreid informeren over onze opleidingen.


Kom langs op de open avond

Ervaringen delen

“Misschien blijf ik tot tachtigste doorleren”

Met haar 64 jaar is Irene de Groot uit Waarland een van de oudsten die een vavo-opleiding doet bij het ROC Kop van Noord-Holland. “Grappig hè”, lacht ze. “Maar zo voel ik me niet hoor, ik ben geen vreemde eend in de bijt. Ik ben gewoon een van de leerlingen.” Ze volgt het vak Biologie op de havo. “Ik geloof in permanente scholing. Ik deed ooit de MMS en had altijd interesse in de exacte vakken. Die werden daar niet echt gegeven, dat vond ik heel erg jammer. Ik ben op een gegeven moment de avondschool gaan doen, waar ik Nederlands, Duits en Engels op vwo-niveau kon doen. Tien jaar geleden heb ik ook nog Wis- en Scheikunde opgepakt. Het is even stil blijven liggen, maar in 2017 ben ik begonnen met biologie.” Ze heeft opzettelijk gekozen voor het vavo en niet voor een thuisstudie: “Ik vind het prettig om in een klas te zitten. Daarnaast is het financiële plaatje ook te overzien, met 120 euro per jaar.” Irene vindt dat er prettig wordt lesgegeven: “Niet betuttelend en heel gemotiveerd om je erdoorheen te slepen.” Inmiddels heeft Irene alweer een nieuw vak op het oog dat ze na het afronden van Biologie wil gaan volgen: “Aardrijkskunde lijkt me ook wel leuk. Of ik tot m’n tachtigste door blijf leren? Dat zou best weleens kunnen… Er is zoveel te ontdekken!”

“Toch nog naar de universiteit dankzij vavo”

Kleinschalig, een volwassen behandeling en gemotiveerde medeleerlingen. Dat zijn de drie voordelen die Daniël van der Putten (20) uit Alkmaar ziet in het vavo aan het ROC Kop van Noord-Holland.

Hij belandde op het vavo, nadat hij een mbo-mediaopleiding in Amsterdam volgde die niets voor hem bleek te zijn. Op zijn middelbareschooltijd was hij naar eigen zeggen ‘afgezakt’ van het vwo naar de mavo: “Ik voerde niets uit in die tijd en nam school niet zo serieus.”

Hij ging eerst naar het vavo in Alkmaar, maar ook daar kwam hij niet tot zijn recht. Het vavo in Den Helder echter noemt Daniël ‘onwijs goed’: “Het persoonlijke contact met de leraren, die je volwassen behandelen en je ook niet meer achter de broek zitten. Geen medeleerlingen die de les meer verstoren en drie dagen per week les. Maar de verantwoordelijkheid ligt wel echt bij jezelf. In die zin moet je wel weten waar je aan begint en echt een helder doel voor ogen hebben. Toegewijd zijn. Voor mij is het in ieder geval een heel goede optie om toch nog naar het hbo en daarna de universiteit te gaan, waar ik bestuurskunde ga studeren.”

“Geen last van rondvliegende hormonen”

Hij was te jong en het ging allemaal te gemakkelijk. Totdat het vwo in Den Helder voor Niels Boerema toch te lastig werd en hij op de mavo eindigde. Na een halfjaartje de mbo-opleiding middenkader engineering te hebben gedaan, wist hij dat hij iets anders moest gaan doen. Astrofysica stond op het verlanglijstje van de 20-jarige Nieuwedieper. “Maar dat werd toch een iets te lang traject.” Bovendien lagen ook niet alle benodigde vakken voor die studie in z’n straatje. Nu wordt het International Business, na het afronden van de havo. “Ook daar kan ik wel weer de technische hoek in: bijvoorbeeld investeren in duurzame techniek en genetische manipulatie.”
Hij is tevreden met het vavo aan het ROC Kop van Noord-Holland, waar hij via mond-tot-mondreclame terechtkwam: “Ik heb het ook al aan meerdere mensen aangeraden. Er is minder drukte, minder chaos, je werkt meer gefocust aan je toekomst, de docenten behandelen je meer als gelijke en je hebt geen last van rondvliegende hormonen van medeleerlingen. Je hebt ook ruimere herkansingsmogelijkheden, wat wel fijn is. Daarnaast is het goed om te doen als je nog niet zo goed weet wat je in de toekomst wilt doen. Je kunt je op het vavo breed ontwikkelen. Ik ben dus heel blij dat ik dit heb gedaan.”

De voordelen van vavo bij ROC Kop van Noord-Holland

Het volwassenenonderwijs kent enkele belangrijke voordelen ten opzichte van het gewone voortgezet onderwijs.
• Gehaald is gehaald: je hoeft alleen de vakken over te doen waar je tijdens je eindexamen een onvoldoende voor had.
• In sommige gevallen kun je in één jaar, in plaats van in twee jaar, een diploma halen.
• Of er juist langer over doen om de benodigde certificaten te verzamelen (certificaten zijn 10 jaar geldig).

Meer redenen om te kiezen voor vavo bij het ROC Kop van Noord-Holland.

• Wij zijn kleinschalig van opzet.
• Wij bieden een uitgebreide intake.
• Je krijgt persoonlijke en intensieve begeleiding.
• Wij hanteren een volwassen aanpak.
• Wij bieden de mogelijkheid overdag én ’s avonds* lessen te volgen in Den Helder op locatie Kievitstraat of in Schagen op locatie Hofstraat.
*Afhankelijk van het vakkenpakket en de openingstijden van de onderwijslocaties.

Begeleiding

Tijdens je opleiding heb je een aantal keer per jaar een gesprek met je coach. Hij of zij helpt je bij eventuele problemen en met de aanpak van je leerweg. Je coach is er ook om al je vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld je vakkenkeuze, vervolgopleiding en andere zaken rondom je tijd bij het ROC Kop van Noord-Holland. Eventueel verwijst hij je door naar het Loopbaancentrum voor extra coaching en voor beroepsinteresse-, niveau- of persoonlijkheidstesten.

Leslocaties*

Locatie Den Helder
Kievitstraat 31, Den Helder
0223 611 260

Locatie Schagen
Hofstraat 13, Schagen
0223 611 230

*Vmbo-tl/mavo via vavo wordt uitsluitend aangeboden in Den Helder. De lessen voor havo en vwo via vavo volg je in Den Helder of Schagen, afhankelijk van het vak en het rooster.

Vmbo-tl/mavo via vavo

De vmbo-tl/mavo-opleiding bestaat uit acht vakken: vier uit het gemeenschappelijk deel, twee uit het sectordeel en twee
uit het vrije deel. Om je diploma te behalen, moet je ook het verplichte handelingsdeel ‘Oriëntatie op Studie en Beroep’ (OSB) en het sectorwerkstuk naar behoren afronden.

De lesstof is verdeeld in lesperiodes van zes weken. Per vak werk je vier lesuren onder begeleiding van een vakdocent. Uiteraard is het ook mogelijk losse vakken te volgen en daarvoor certificaten te behalen.

 

 

Start

De reguliere vavo-opleidingen starten na de zomervakantie. Je kunt tot 1 oktober van het lesjaar instromen. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan een informatiegesprek aan met één van onze intakemedewerkers. Maak een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.
Inschrijven

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het ROC Kop van Noord-Holland jou biedt? Neem dan contact op met de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Havo via vavo

De vakken die je volgt, zijn verdeeld in lesperiodes van zes weken. Per vak besteed je vier tot zes lesuren per week. Je werkt in gecombineerde havo/vwo-groepen.

 

Start

De reguliere vavo-opleidingen starten na de zomervakantie. Je kunt tot 1 oktober van het lesjaar instromen. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan een informatiegesprek aan met één vanonze intakenemers. Maak een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.
Inschrijven

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het ROC Kop van Noord-Holland jou biedt? Neem dan contact op met de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Vwo via vavo

In gecombineerde havo/vwo-groepen volg je vakken in lesperiodes van zes weken. Elke week besteed je per vak vier tot zes lesuren.

Start

De reguliere vavo-opleidingen starten na de zomervakantie. Je kunt tot 1 oktober van het lesjaar instromen. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan een informatiegesprek aan met één vanonze intakenemers. Maak een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.
Inschrijven

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het ROC Kop van Noord-Holland jou biedt? Neem dan contact op met de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Toelatingsvoorwaarden

Na inschrijving nodigen we je uit voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we verder dan je niveau. Om volwassenenonderwijs te volgen heb je zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en een volwassen houding nodig. Ook daar wordt bij de intake op gelet. Na overleg word je ingedeeld in een profiel. Het opleidingsadvies dat voortvloeit uit de intake is bindend.

Als je je diploma in één jaar wilt halen, heb je in principe een overgangsbewijs naar de examenklas nodig. Verwacht je een uitzondering op deze regel te zijn? Vraag dan, voordat je je inschrijft, een informatiegesprek aan met één van onze intakenemers. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Start

De reguliere vavo-opleidingen starten na de zomervakantie. Je kunt tot 1 oktober van het lesjaar instromen. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan een informatiegesprek aan met één van onze intakenemers. Maak een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.
Inschrijven

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het ROC Kop van Noord-Holland jou biedt? Neem dan contact op met de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Kosten

Lesgeld
Voor vmbo-tl/mavo bedraagt het lesgeld ongeveer € 25,- per vak, per lesperiode. Deze prijs is afhankelijk van het aantal lesuren per periode.

Voor havo/vwo bedraagt het lesgeld ongeveer € 25,- per vak, per lesperiode. Ook deze prijs is afhankelijk van het aantal lesuren per periode.

De examenjaren vmbo-tl/mavo, havo en vwo zijn opgebouwd uit vier lesperiodes, het voorexamenjaar havo of vwo uit vijf.

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kunnen je ouders het ‘Kindgebonden budget’ aanvragen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je ‘Tegemoetkoming deeltijders’ aanvragen. Je hebt recht op een ‘Tegemoetkoming scholieren’, als je bent uitbesteed door je school voor voortgezet onderwijs. Meer informatie over de tegemoetkomingen vind je op www.duo.nl.

Opleidingskosten
Naast het les- of cursusgeld zijn er kosten verbonden aan het volgen van de opleiding. Denk aan de kosten voor leermaterialen en -hulpmiddelen (zoals een kopieerpas) en voor bijzondere activiteiten. Het bedrag voor overige benodigdheden is ongeveer € 21,95.

Boeken
De kosten voor boeken zijn afhankelijk van het vakkenpakket. Bij de intake krijgt iedere leerling een boekenlijst mee.

Start

De reguliere vavo-opleidingen starten na de zomervakantie. Je kunt tot 1 oktober van het lesjaar instromen. Ben je hierin geïnteresseerd? Vraag dan een informatiegesprek aan met één vanonze intakenemers. Maak een afspraak via de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.
Inschrijven

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het ROC Kop van Noord-Holland jou biedt? Neem dan contact op met de balie van locatie Kievitstraat: 0223 611 260.

Toch nog ons havodiploma gehaald

Ik heb mezelf hier echt kunnen ontwikkelen