Home > Toekomstige student

Werken aan jouw toekomst bij ROC Kop van Noord-Holland

Nieuwe opleiding, nieuwe mogelijkheden

Binnenkort is het tijd om een nieuwe stap te zetten, een nieuwe richting in te slaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Je eigen koers bepaal je niet zo 1-2-3. Heb je al een idee wat je wilt, of tast je nog helemaal in het duister? Wij adviseren je graag, maar raden je ook aan om aan mensen om je heen te vragen wat ze bij je vinden passen. Of aan anderen te vragen hoe zij hun keuze maakten. Ontwikkel jezelf op jouw manier, samen met anderen die hetzelfde doel hebben als jij.

We ondersteunen je bij je zoektocht

In deze tijd waarin je volgende stappen gaat zetten, komt er veel op je af. Wat wil je zelf? Wat denken je ouders? Wat doen je vrienden? Geen gemakkelijke keuze. We helpen je graag ontdekken welk pad voor jou het beste is: een dagopleiding of werkend leren. In het mbo een paar vakken overdoen via het vavo of instromen zonder diploma via Entree.

Lees snel verder

Wat zijn mijn mogelijkheden bij ROC Kop van Noord-Holland?

Ik heb (bijna) een diploma

Heb je je diploma gehaald of ga je die dit schooljaar halen? Mooi! Dan is nu het moment om je te oriënteren op je vervolgopleiding. Weet je nog niet wat je wilt? Begin dan met een voorselectie via onze online opleidingenzoeker en bezoek onze open dagen. Twijfels? Praat erover met je decaan of zoek tijdens een open dag contact met de studentadviseur van ons loopbaancentrum.

> Lees meer

Ik heb geen diploma

Je kunt ook zonder diploma instromen bij ROC Kop van Noord-Holland. De voorwaarde is dat je op 1 augustus 16 jaar of ouder bent. Je leert dan de algemene vakken en leert wat je nodig hebt om aan het werk te gaan. We hebben het dan bijvoorbeeld over beroepen in de zorg, verkoop en techniek. Je kunt zowel fulltime les volgen als een traject doen van werken en leren. De opleiding als je geen diploma hebt, heet Entree. Meer weten?

> Meer informatie over Entree

Als volwassene een diploma halen

Ben je vastgelopen in het onderwijs of heb je een extra vak nodig voor een vervolgopleiding? Geen probleem. Bij ROC Kop van Noord-Holland haal je alsnog je vmbo-tl, mavo-, havo- of vwo-diploma met vavo. Je kunt ook gaan voor een certificaat in een bepaald vakgebied. Certificaten zijn 10 jaar geldig, dus je hebt de tijd om de bouwstenen voor jouw toekomst bij elkaar te krijgen en een vervolgopleidingen te kiezen of goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan.

> Meer over voortgezet algemeen volwassenen onderwijs

ROC Kop van Noord-Holland is:

Professioneel
Betrouwbaar
Persoonlijk
Respectvol

> Lees meer over onze kernwaarden

Ik vind sleutelen aan auto's helemaal geweldig

Hoe maak ik een keuze bij het mbo?

Je opleiding kiezen

Wat je vandaag kiest, is niet allesbepalend, maar het geeft wel richting aan je leven. Het is belangrijk dat je iets doet wat bij je past, en mogelijkheden biedt in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt. Dan hou je lang plezier in je werk. Het ROC Kop van Noord-Holland biedt opleidingen in vele richtingen.

> Bekijk al onze opleidingen

De keuze voor je school

Als je weet welke opleiding je wilt volgen, is het tijd een school te vinden waar je je thuis voelt. Kom tijdens de open dagen de sfeer proeven in onze klaslokalen en maak kennis met jongeren met soortgelijke interesses als jij. We nodigen je van harte uit om kennis te komen maken.

> We besteden veel aandacht aan een goede begeleiding en passend onderwijs

Kom langs op de open avond

ROC Kop van Noord-Holland organiseert meerdere keren per jaar open avonden op alle leslocaties in Schagen en Den Helder. Hier ontmoet je je docenten en begeleiders. Samen met je toekomstige klasgenoten ontdek je meer over de mogelijkheden.

> Ervaar zelf ROC Kop van Noord-Holland

De toelatingseisen voor het ROC Kop van Noord-Holland

Wij laten in principe alle studenten met een diploma toe in onze mbo-opleidingen, zo lang de vooropleiding aansluit. Voor hogere niveaus gelden zwaardere toelatingseisen. Aan elke opleiding gaat een studiekeuzeadviesgesprek vooraf.

> Check de toelatingseisen

Of gebruik de opleidingszoeker

 

Bol of bbl, wat is dat?

Bij ROC Kop van Noord-Holland kun je op verschillende manieren lessen volgen. De dagopleiding, bol, betekent dat je de hele week naar school gaat en periodiek stage loopt. Werkend leren, of bbl, betekent dat je één dag in de week naar school gaat. De rest van de tijd werk je bij een erkend leerbedrijf. Ook zijn er opleidingen waarin de bol en bbl gecombineerd worden.

Bbl (Beroepsbegeleidende leerweg)

Wie liever niet de hele week naar school wil, kan kiezen voor een combinatie van werken en leren: de beroepsbegeleidende leerweg, kortweg bbl. Doorgaans bestaat 60 tot 80% van een bbl-opleiding uit werken en ga je één dag per week naar school. Dat verschilt per opleiding. Je kunt je alleen inschrijven voor een bbl-opleiding als je een arbeidsovereenkomst hebt gesloten met een erkend leerbedrijf.

> Lees de handleiding bbl

Bol (Beroepsopleidende Leerweg)

Bij de beroepsopleidende leerweg, kortweg bol, ga je de hele week naar school. Je hebt regelmaat en doet praktijkervaring op tijdens je stage(s) bij een erkend leerbedrijf. Ten minste 20% van een bol-opleiding bestaat uit stage, maar het kan ook meer zijn. Dat verschilt per opleiding.

> Lees de handleiding bol

Combi bol/bbl

Bij verschillende opleidingen van het ROC Kop van Noord-Holland zijn ook combinaties van bol en bbl mogelijk. Hierbij volg je in de beginfase bol-onderwijs. In een latere fase ga je dan werken en leren.

Ervaringen delen...

“Prettig om nu al in het onderwijs te zitten”

Hij kon de havo gaan doen, maar Joël Buitenkamp vindt het eigenlijk heel prettig dat hij nu al in het onderwijs zit, voordat hij na zijn opleiding Pedagogisch werk niveau 4 naar de Pabo gaat. “Hier heb ik een beter gevoel bij”, zegt de tweedejaars student. “Dit jaar test ik bijvoorbeeld al tijdens mijn stage hoe het is om in een kleutergroep te staan, dat is voor veel jongens die de Pabo gaan doen een moment dat ze afhaken.”
Joël voelt zich dankzij zijn opleiding ook al goed voorbereid op het hbo: “Ze geven Nederlands en rekenen op een zo hoog mogelijk niveau, zodat je de taal- en rekentoets op de Pabo kunt halen. Daarbij krijg je veel theorie over hoe kinderen zijn en hoe je ze kunt observeren. Dat wordt goed afgewisseld met praktische situaties. En ze helpen me ook met een vak als knutselen.”

“Goed geregeld, onwijs leuk en persoonlijk”

Later als lid van de technische dienst met schepen en onderzeeërs meevaren van de marine lijkt Shirley Negenman fantastisch. Overal heengaan, ja dat lijkt de student wel wat. “Ik houd wel van een uitdaging.” Als kind was Shirley al geïnteresseerd in hoe en waarom technische dingen werken, en hoe mensen bepaalde uitvindingen hebben gedaan. “Ik was ook geïnteresseerd in techniek en speelde veel met Lego.” Geen wonder dat ze koos voor Middenkader engineering. “De opleiding is goed geregeld, onwijs leuk en persoonlijk. De leraren weten wie je bent en de conciërge komt gezellig praten in de pauze. En als je ergens mee zit, komt hij erop terug.” Ze wordt gevraagd door vrienden om technische klusjes te klaren: “Ze vragen me of ik het wil uitzoeken en oplossen. Zoals twee Michelinpoppetjes laten verlichten op een tractor. Dat vind ik leuk.”

“Ik wil graag op hoog niveau koken”

Leren ‘beuken’ in de keuken. Dat was het doel dat Julia Balke, student Zelfstandig werkend kok, had toen ze bij Paal 17 op Texel ging stage lopen. Dat lukte: “Mijn record was voor 1300 mensen op een avond gerechten maken. Ik vond dat mijn tempo niet hoog genoeg lag. Na die stage wel, je went aan die drukte. Nu wil ik nog mooi leren koken”, vertelt de studente, die in haar jeugd altijd kookte met haar oma. Julia’s droom is namelijk om in een sterrenrestaurant in Amsterdam te gaan koken. “Ik wil graag hoog koken”, zegt ze. Niet voor niets wil ze dan nog doorstromen naar de koksopleiding op niveau 4, én nog een patisserieopleiding doen. De zogeheten ‘koude en de warme keuken’ wil ze graag combineren in haar werk. En als het even kan, uiteindelijk haar eigen restaurant openen: “Waar je gezellig met je hele familie kunt komen eten.”

Wat kost mij dat?

Je financiële rechten en plichten als student bij ROC Kop van Noord-Holland

Een opleiding is nooit helemaal gratis: iedere student betaalt opleidingskosten en als je 18 jaar of ouder bent, betaal je les- of cursusgeld aan het Rijk. Ben je boven de 18 en volg je een voltijdopleiding, dan kun je studiefinanciering aanvragen. Bovendien kan iedere mbo-student die een bol-opleiding volgt gratis reizen met het ov. Voor vavo-studenten gelden andere regels: geen studiefinanciering of ov-kaart, onder de 18 wel een mogelijkheid tot verhoging van het kindgebonden budget van je ouders. Kijk op www.toeslagen.nl.

Onderwijsovereenkomsten

Met elke deelnemer wordt voor de inschrijving van de opleiding een onderwijsovereenkomst gesloten. In deze overeenkomst staan de algemene rechten en plichten van de betrokken partijen. Hieronder zie je wat er in deze overeenkomst staat.
Onderwijsovereenkomst mbo 2019-2020
Onderwijsovereenkomst mbo 2020-2021
Onderwijsovereenkomst Vavo
Onderwijsovereenkomst Entree

Overname wettelijk verplicht cursusgeld door derden (derdenmachtiging)

Bij een BBL opleiding wordt het cursusgeld door sommige werkgevers vergoed. Met behulp van dit formulier kan worden vastgelegd dat een derde partij (bijvoorbeeld een werkgever) gedurende de opleiding (dit kan meerdere studiejaren betreffen) het wettelijk verplicht cursusgeld voor de leerling gaat betalen.

Wat kost een
mbo-opleiding?


Een opleiding is een waardevolle investering in jezelf. Naast het les- of cursusgeld betaal je voor boeken, readers, digitale leermiddelen en andere benodigde artikelen. Ben je op 1 augustus nog geen 18? Dan betaal je geen les- en cursusgeld. Anders betaal je € 1.168,- per jaar voor een bol-opleiding en € 243,- voor een bbl-opleiding op niveau 1 en 2, en voor niveau 3 en 4 €588. Je vindt op de opleidingenpagina’s nog een aparte kostenindicatie.

Zoek je opleiding

Gratis reizen met openbaar vervoer


Doe je een voltijd-mbo-opleiding bij ROC Kop van Noord-Holland, dan reis je gratis met het ov.
Dat maakt lessen volgen op een van onze locaties in Den Helder of Schagen ook goed te doen voor studenten die wonen in steden als Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar.
Vraag je ov-kaart bij voorkeur 3 maanden van tevoren aan bij DUO.

Lees alles

Ik heb recht op studiefinanciering


Elke student die 18 of ouder is, heeft recht op studiefinanciering. Dit maakt het mogelijk om je geheel te richten op je school zonder geldzorgen. De studiefinanciering start aan het begin van het kwartaal dat volgt op je verjaardag. Het aanvragen van deze regeling kost wat tijd, dus begin er 3 maanden voor aanvang van je opleiding mee. Houd in je achterhoofd dat studiefinanciering een lening wordt als je je opleiding niet afrondt.

Lees meer

Kies voor ROC Kop van Noord-Holland

Woon je in de regio en ben je op zoek naar een goede, persoonlijke school? Bij ROC Kop van Noord-Holland ben je geen nummer en kun je rekenen op persoonlijke begeleiding.

Veelgestelde vragen

Praktisch
 • Mijn gegevens zijn veranderd, aan wie geef ik dat door?
  1. Voor studenten is het belangrijk wijzigingen door te geven aan DUO in Groningen. Dit kan via de website duo.nl of telefonisch op telefoonnummer (050) 599 77 55.
  2. Geef wijzigingen ook altijd door aan de studentenadministratie: studentenadministratie@rockopnh.nl.
  3. Bijna alle correspondentie versturen we per e-mail. Aan studenten via de schoolmail, aan ouders aan het e-mailadres dat is opgegeven bij inschrijving. Zorg dus dat de gegevens up-to-date zijn, om niks te missen.
 • Welke kosten betaal ik voor de opleiding en aan wie?

  De kosten voor het volgen van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn in vijf categorieën opgebouwd. Te weten:

  1. Les- en cursusgeld
  2. Boeken en readers
  3. Digitale leermiddelen
  4. Basisuitrusting
  5. Overige benodigdheden


  Les- en cursusgeld
  In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hangt de hoogte van het les- of cursusgeld af van je leeftijd, het niveau van de opleiding en de gekozen leerweg (bol of bbl).

  Bol-opleiding
  Als je een bol-opleiding (school en stage) volgt, betaal je alleen lesgeld als je op 1 augustus van het jaar waarin je start met je opleiding 18 jaar of ouder bent. Je betaalt dit aan het Rijk. Voor 2019 – 2020 is dit € 1.168. Je ontvangt hierover aan het begin van het schooljaar bericht van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en kunt eventueel in zes termijnen betalen.

  Bbl-opleiding
  Als je een bbl-opleiding (werken en leren) volgt, betaal je alleen cursusgeld als je op 1 van het jaar waarin je start met je opleiding 18 jaar of ouder bent. Je ontvangt daarvoor een factuur van school.

  De hoogte van het cursusgeld is afhankelijk van het niveau van de bbl-opleiding:
  – voor opleidingen op niveau 1 en 2 betaal je in het schooljaar 2019 – 2020 € 243.
  – voor opleidingen op niveau 3 en 4 betaal je in het schooljaar 2019 – 2020 € 588.

  2. Boeken en readers
  Om lessen te kunnen volgen, heb je boeken en readers nodig. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste druk van een boek ontvangt, bestel je boeken dan via boekhandel Lisette Werter Groep. Je mag je boeken ook ergens anders bestellen. Let er dan goed op dat het boek het juiste ISBN-nummer heeft (en je dus de juiste druk koopt).

  3. Digitale leermiddelen
  Naast boeken kom je op de boekenlijst ook zogenaamde ‘licenties’ tegen voor het gebruik van digitale leermiddelen. Voor het gebruikmaken van digitale leermiddelen moet – net als voor boeken – worden betaald en deze licenties zijn een verplicht onderdeel van het lesprogramma. Overigens verlaagt het gebruik van digitale leermiddelen in de meeste gevallen juist de kosten van (dure) boeken. Deze licenties bestel je via boekhandel Lisette Werter Groep.

  4. Basisuitrusting
  De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen).

  5. Overige benodigdheden
  De overige benodigdheden worden gesplitst in een vrijwillig en een verplicht gedeelte. De verplichte kosten betaal je voor zaken die echt noodzakelijk zijn om een opleiding af te kunnen ronden. Daarnaast is er sprake van een vrijwillig gedeelte. Deze kosten zijn niet strikt noodzakelijk, maar wel zeer wenselijk voor een goede uitvoering van het onderwijs. Het gaat hier om de kosten van excursies en een kleine bijdrage aan de diploma-uitreiking. Wij doen onze uiterste best om deze kosten zo laag mogelijk te houden. We onderscheiden de volgende overige benodigdheden.

  a. Materialen
  Dit zijn kosten die worden gemaakt voor het uitvoeren van de opleiding, bijvoorbeeld schoenen of sportkleding voor de opleiding Sport en bewegen.

  b. Kopieerkosten
  Je ontvangt aan het begin van je opleiding een kopieerpas (aanschafprijs € 3). Deze pas kan op school opgeladen worden voor het maken van kopieën. Een kopie kost € 0,05.

  c. Excursies
  Bij sommige opleidingen wordt een excursie georganiseerd. Deze excursies zijn aanvullend op het onderwijsprogramma. Deelname aan de excursie is wel gewenst maar niet verplicht.

  d. Kosten praktijkcertificering en trainingen
  Als er sprake is van praktijkcertificering en/of specifieke trainingen, bijvoorbeeld bij de veiligheidstrainingen van de maritieme opleidingen, dan worden deze kosten doorberekend.

  e. Diploma-uitreiking
  Voor de eindejaarsgroepen brengen we een klein bedrag (€ 4) in rekening voor de diploma-uitreiking, als bijdrage voor de catering tijdens de diploma-uitreiking.

 • Ik heb een brief gekregen over papieren insturen, maar die heb ik al ingeleverd.

  Bel even met 0223 611 200, dan kunnen we gelijk even voor je nakijken welke documenten we nog van je nodig hebben.

Stages
 • Zijn er veel stage- en arbeidsplaatsen in de branche die ik kies?

  Bij je opleidingskeuze denk je natuurlijk in de eerste plaats na over een richting die je leuk vindt en die bij je past. Maar het is ook verstandig om vooraf te kijken wat de kans is op een stage of leerwerkplek en hoe de situatie op de arbeidsmarkt is (al kan dat laatste natuurlijk alweer veranderd zijn als jij klaar bent met je opleiding).

  Onze voorlichting is erop gericht om je relevante, betrouwbare en actuele informatie te geven over de opleidingen die we aanbieden. Daarnaast heeft de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) in opdracht van het ministerie van OCW voor ieder ROC in Nederland een studiebijsluiter gemaakt die onafhankelijke informatie bevat over de tevredenheid van onze studenten, het percentage geslaagde studenten, de doorstroom naar het hbo, de kans op werk, de kans stage en het startsalaris. Je vindt de studiebijsluiter per opleiding op het tabblad ‘praktische informatie’ onder de button ‘Studiebijsluiter’.

 • Hoe vind ik een stageplaats?

  In het mbo moet je stage lopen bij een ‘erkend leerbedrijf’. Je vindt alle erkende leerbedrijven op www.stagemarkt.nl. Voor de meeste opleidingen geldt dat het stagebureau voor je bemiddelt. Als je zelf op zoek moet naar een stage, dan word je daarover geïnformeerd bij aanvang van je opleiding.

 • Hoe vind ik een bpv-plaats?

  Als je een bbl-opleiding wilt volgen (werken/leren) heb je een bpv-plaats nodig. We adviseren je hier tijdig naar op zoek te gaan.  Je kunt je alleen inschrijven voor een bbl-opleiding als je voor aanvang van de opleiding een arbeidsovereenkomst voor minimaal 24 uur per week hebt gesloten met een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn te vinden via www.s-bb.nl of www.stagemarkt.nl

Kosten
 • Welke kosten betaal ik voor de opleiding en aan wie?

  De kosten voor het volgen van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn in vijf categorieën opgebouwd. Te weten:

  1. Les- en cursusgeld
  2. Boeken en readers
  3. Digitale leermiddelen
  4. Basisuitrusting
  5. Overige benodigdheden


  Les- en cursusgeld
  In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hangt de hoogte van het les- of cursusgeld af van je leeftijd, het niveau van de opleiding en de gekozen leerweg (bol of bbl).

  Bol-opleiding
  Als je een bol-opleiding (school en stage) volgt, betaal je alleen lesgeld als je op 1 augustus van het jaar waarin je start met je opleiding 18 jaar of ouder bent. Je betaalt dit aan het Rijk. Voor 2019 – 2020 is dit € 1.168. Je ontvangt hierover aan het begin van het schooljaar bericht van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en kunt eventueel in zes termijnen betalen.

  Bbl-opleiding
  Als je een bbl-opleiding (werken en leren) volgt, betaal je alleen cursusgeld als je op 1 van het jaar waarin je start met je opleiding 18 jaar of ouder bent. Je ontvangt daarvoor een factuur van school.

  De hoogte van het cursusgeld is afhankelijk van het niveau van de bbl-opleiding:
  – voor opleidingen op niveau 1 en 2 betaal je in het schooljaar 2019 – 2020 € 243.
  – voor opleidingen op niveau 3 en 4 betaal je in het schooljaar 2019 – 2020 € 588.

  2. Boeken en readers
  Om lessen te kunnen volgen, heb je boeken en readers nodig. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste druk van een boek ontvangt, bestel je boeken dan via boekhandel Lisette Werter Groep. Je mag je boeken ook ergens anders bestellen. Let er dan goed op dat het boek het juiste ISBN-nummer heeft (en je dus de juiste druk koopt).

  3. Digitale leermiddelen
  Naast boeken kom je op de boekenlijst ook zogenaamde ‘licenties’ tegen voor het gebruik van digitale leermiddelen. Voor het gebruikmaken van digitale leermiddelen moet – net als voor boeken – worden betaald en deze licenties zijn een verplicht onderdeel van het lesprogramma. Overigens verlaagt het gebruik van digitale leermiddelen in de meeste gevallen juist de kosten van (dure) boeken. Deze licenties bestel je via boekhandel Lisette Werter Groep.

  4. Basisuitrusting
  De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen).

  5. Overige benodigdheden
  De overige benodigdheden worden gesplitst in een vrijwillig en een verplicht gedeelte. De verplichte kosten betaal je voor zaken die echt noodzakelijk zijn om een opleiding af te kunnen ronden. Daarnaast is er sprake van een vrijwillig gedeelte. Deze kosten zijn niet strikt noodzakelijk, maar wel zeer wenselijk voor een goede uitvoering van het onderwijs. Het gaat hier om de kosten van excursies en een kleine bijdrage aan de diploma-uitreiking. Wij doen onze uiterste best om deze kosten zo laag mogelijk te houden. We onderscheiden de volgende overige benodigdheden.

  a. Materialen
  Dit zijn kosten die worden gemaakt voor het uitvoeren van de opleiding, bijvoorbeeld schoenen of sportkleding voor de opleiding Sport en bewegen.

  b. Kopieerkosten
  Je ontvangt aan het begin van je opleiding een kopieerpas (aanschafprijs € 3). Deze pas kan op school opgeladen worden voor het maken van kopieën. Een kopie kost € 0,05.

  c. Excursies
  Bij sommige opleidingen wordt een excursie georganiseerd. Deze excursies zijn aanvullend op het onderwijsprogramma. Deelname aan de excursie is wel gewenst maar niet verplicht.

  d. Kosten praktijkcertificering en trainingen
  Als er sprake is van praktijkcertificering en/of specifieke trainingen, bijvoorbeeld bij de veiligheidstrainingen van de maritieme opleidingen, dan worden deze kosten doorberekend.

  e. Diploma-uitreiking
  Voor de eindejaarsgroepen brengen we een klein bedrag (€ 4) in rekening voor de diploma-uitreiking, als bijdrage voor de catering tijdens de diploma-uitreiking.

 • Heb ik recht op studiefinanciering?

  Als je 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Actuele informatie over les- en cursusgeld en studiefinanciering vind je op www.duo.nl en www.toeslagen.nl. Om studiefinanciering aan te kunnen vragen heb je een DigiD nodig. Meer informatie vind je op www.digid.nl.

  Let op! Als je jonger bent dan 18 jaar of een vavo-opleiding volgt heb je géén recht op studiefinanciering. Wel kan het kindgebonden budget voor je ouders/verzorgers hoger worden. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl.