Kom je er niet helemaal uit met je studiekeuze? Of heb je nog vragen over een specifieke opleiding, met welke vooropleiding je terecht kunt of hoe het zit met stage lopen?

Bel dan één van onze studentadviseurs tijdens het:

(Tijdens de kerstvakantie zijn we niet bereikbaar)

Een studie kiezen: zo doe je dat

Hoe kies je je vervolgopleiding? Voor de één is het makkelijk terwijl het voor de ander de grootste hoofdbreker is. De één weet allang wat hij of zij wil worden later terwijl de ander nog echt geen idee heeft. Geen paniek, je komt meestal vanzelf tot een goede keuze. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het kiezen makkelijker te maken:

Begin op tijd met kijken, lezen en oriënteren: ga naar open avonden (wanneer die van ons zijn, vind je hier), scroll door verschillende opleidingen op verschillende scholen, kijk een vlog over een bepaalde opleiding en wees eerlijk naar jezelf: welke opleidingen lijken best leuk en van welke krijg je meteen de kriebels?

Geef jezelf wat ruimte: ook al lijkt het soms wel zo, je hóeft geen opleiding voor de rest van je leven te kiezen. Maak het kleiner voor jezelf: wat zie je jezelf de komende twee jaar wel doen?

Kijk naar wat je leuk vindt: kijk niet alleen naar welk salaris je kunt gaan krijgen of welke arbeidskansen een opleiding heeft, kijk vooral naar wat je leuk vindt om te doen. Waar krijg je energie van? En wat kost je juist veel energie? Je hebt die leuke energie nodig om je opleiding vol te houden.

Kijk kritisch: maak een voor- en nadelenlijstje per opleiding waarover je twijfelt. En weet dat er altijd vakken tussen zitten die je minder leuk vindt. Bekijk welke opleiding voor jou de minste minpunten heeft.

Kies voor jezelf: en niet voor een ander. Landelijk switcht ongeveer 30% van de studenten binnen het eerste jaar van studie. Een vaak opgegeven reden is dat ze de eerste opleiding kozen omdat er vrienden heen gingen of omdat hun ouders ook in dat vak werken. Dat werkt bijna nooit. Kies echt voor wat jíj leuk vindt, dan heb je de grootste kans dat je de opleiding kan volhouden.