Nieuws

16-06-2017 Soraya Roos Mardiotto mbo-uitblinker 2017
De 18-jarige Soraya Roos Mardiotto uit Julianadorp is gekozen tot MBO Uitblinker 2017 van het ROC Kop van Noord-Holland. De enthousiaste leerlinge, die de opleiding Onderwijsassistent in Schagen volgt, viel op door haar initiatiefrijke en actieve houding op school en door de inzet die ze toont. Zo werkte ze een schoolopdracht uit tot een boek over de puberteit, dat vanaf vrijdag 16 juni verkrijgbaar is via bol.com. Soraya zal het ROC Kop van Noord-Holland en haar opleiding vertegenwoordigen bij de verkiezing van de landelijke MBO Uitblinker, in het najaar van dit jaar.

Er waren drie leerlingen in de race voor de uitblinkersverkiezing, behalve Soraya Roos Mardiotto ook Lesley van den Broek uit Den Helder, opleiding Managementassistent/directiesecretaresse en Anouk Niesten uit Schagerbrug, opleiding Consulent Publieke Dienstverlening.
Soraya Roos won de interne verkiezing omdat zij opviel door haar inzet en hoge mate van eigen initiatief. Zo organiseerde zij op school de ‘Paarse Vrijdag’ (een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, lesbiennes en transgenders) en is ze klassenvertegenwoordiger.

Tegenslagen overwinnen
Het komt Soraya Roos niet aanwaaien. Ze ondervond vele tegenslagen in het verleden en werd in haar puberteit erg gepest. Ondanks dat ze op een gegeven moment dacht dat ze er nooit meer bovenop zou komen, hield de Noord-Hollandse hoop in zichzelf. Schrijven is voor haar een creatieve uitlaatklep, geïnspireerd door de uitspraak van Amerikaans essayist Henry David Thoreau: "Wat voor ons ligt is onbeduidend in vergelijking met wat in ons ligt. En wanneer we dat wat in ons ligt naar buiten weten te brengen, kunnen er pas echt wonderen ontstaan". In Soraya Roos’ geval ontstond dat wonder toen ze – op advies van een docente – een schoolopdracht uitwerkte in boekvorm: ‘Eerste hulp bij puberteit’. De uitgave is vanaf 16 juni verkrijgbaar via Bol.com: een droom die uitkomt. Het eerste geprinte exemplaar zal ze op dinsdag 20 juni aan haar klas presenteren en overhandigen aan opleidingsmanager van de onderwijsafdeling Welzijn, mevrouw Petra Roorda.

Doorgroeien na het mbo
Een opleiding op niveau 4 volgen, op eigen initiatief activiteiten organiseren op school en daarnaast ook nog een boek schrijven en publiceren: deze actieve leerlinge heeft alle reden om trots op zichzelf te zijn. Soraya Roos voelt zich vereerd: “Mijn opleidingsadvies op de basisschool was een basisberoepsopleiding. Door hard te werken ben ik doorgestroomd naar niveau 4. Maar het mbo is niet mijn plafond. Ik wil blijven groeien; mijn passie is om jongeren te helpen bij hun ontwikkelingen in het onderwijs en in de maatschappij. Het is niet zo dat de dingen die ik doe makkelijk voor me zijn. Het is spannend, maar ik grijp elke kans op mijn pad en geniet van alle dingen in het leven.”

Landelijke mbo-uitblinker
Wie de landelijke verkiezing dit najaar wint, is mede afhankelijk van het aantal verzamelde stemmen via de website www.ditismbo.nl. Hier is uiteraard ook het profiel van Soraya te vinden. Stemmen kan vanaf maandag 4 september 2017.