Nieuws

11-10-2017 Leerlingen opleiding ICT-Beheerder sluiten wedstrijdreeks Skills Heroes af

Tom Schnellenberg wint de ROC-voorronde van de ICT-wedstrijd Skills Heroes

Alle deelnemers aan de wedstrijd. Links vooraan Rick Smit met daarnaast winnaar Tom Schnellenberg.

Net voor de herfstvakantie, op 19 oktober, vond in het kader van Skills Heroes de schoolwedstrijd plaats voor de opleiding ICT-Beheerder. Voor de afdeling ICT is het de eerste keer dat er aan Skills Heroes vakwedstrijden wordt meegedaan en de 3e jaars niveau 4 ICT-beheerders mochten de spits afbijten. De wedstrijdopdracht bestond uit het ontwerpen en inrichten van een ICT-oplossing voor een klein bedrijf. Dit bedrijf had dringend behoefte aan een netwerkopslag in verband met digitalisering van hun administratie en de daarbij behorende mogelijkheden voor het beveiligen van toegang tot de documenten.

Winnaar van de wedstrijd werd Tom Schnellenberg, Rick Smit werd tweede. Tom gaat ons ROC vertegenwoordigen tijdens de kwalificatiewedstrijd die op 6 december a.s. wordt gehouden tijdens de Connectbeurs in Leeuwarden om zich (hopelijk) te kunnen plaatsen voor de landelijke finale die die van 15-17 maart 2018 gehouden wordt in Zwolle.

Speciale dank is er voor de vakkundige jury, bestaande uit Ben Leeflang (DRM ICT Solutions te Den Helder) en Joost van Delft (Milana Informatiebeveiliging te Zuidoostbeemster) voor het beoordelen van de door de deelnemers bedachte ICT-oplossingen.

 

Patrick Droog en Marantha Vinke winnen de ROC-voorrondes van de Horeca wedstrijden Skills Heroes

Deelnemers wedstrijd Gastheer/-vrouw. Patrick Droog zit op de voorgrond.

De winnaars van de wedstrijd voor de koks geflankeerd door de jury. Links Marantha Vinke

Op woensdag 18 oktober waren de leerlingen van de horecaopleidingen van het ROC Kop van Noord-Holland aan de beurt voor hun schoolwedstrijd in het kader van Skills Heroes. Het betrof de wedstrijden voor de gastheren/-vrouwen en de koks. Ondanks voldoende oefening en een goede teamspirit, was er voorafgaand aan de wedstrijd sprake van een gezonde dosis spanning bij de deelnemers aan beide wedstrijden.

Het leuke was dat de wedstrijden gelijktijdig plaatsvonden, zodat de bediening de prachtige creaties uit de keuken kon serveren. Extra aandacht moest er worden besteed aan een showtafel, met als thema wijn. Daarnaast moesten de gastheren en -vrouwen hun creativiteit laten zien met onder meer het maken van een alcoholvrije cocktail. Omdat de bediening pas op het laatste moment hoorde welke gerechten er geserveerd moesten worden, was er ook tijd vrijgemaakt voor het proeven van de wijnen, om zo tot de perfecte wijn-spijs combinatie te komen. De koks op hun beurt wisten van tevoren niet wat hen te wachten stond en moesten een speciale tweegangenlunch bereiden met ingrediënten uit een zogenaamde ‘blackbox’. Ze konden in de wedstrijd al hun kooktechnieken, vaardigheden en vooral hun creativiteit kwijt. Aan gasten in het schoolrestaurant geen gebrek, zij hebben een heerlijke middag gehad.

En de winnaars zijn…
Winnaar  van de wedstrijd voor de Gastheren/-vrouwen werd Patrick Droog (werkzaam bij Fletcher Hotels, Restaurant Jan van Scorel). De tweede plaats was voor Chantal Cazemier (werkzaam bij sterrenrestaurant Lucas Rive). Bij de koks ging de eerste prijs naar Marantha Vinke (werkzaam bij de Marine Officiersclub in Den Helder). Runner-up werd Mellody Hofman (werkzaam bij sterrenrestaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel).
De winnaars van beide wedstrijden gaan door naar de kwalificatiewedstrijden op 14 november 2017 in Heerhugowaard om zich (hopelijk) te kunnen plaatsen voor de landelijke finale die van 15-17 maart 2018 gehouden wordt in Zwolle.

Speciale dank is er voor de deskundige beoordelaars; bij de wedstrijd voor de gastheren/-vrouwen waren dat Nathalie Voorthuijzen (leermeester bij restaurant Loetje in Bergen) en Jolinda van der Harst (leermeester bij Damhotel Edam). Bij de wedstrijd voor de koks werden deoogstrelende creaties vakkundig beoordeeld door Ronald Kroon van Restaurant De Kroontjes op Texel en Klaas Brakkee, docent horeca bij het ROC Kop van Noord-Holland.

 

Ginger Meerwijk wint kapperswedstrijd 

Ginger Meerwijk (2e van rechts) en Janet Smak (links)

Het ROC doet dit jaar mee met maar liefst 5 vakwedstrijden in het kader van de Skills Heroes. Op maandag 16 oktober waren de kappers aan de beurt. De tweede- en derdejaars leerlingen van de opleidingen Haarverzorging streden om de eerste prijs. De wedstrijdopdracht bestond uit het creëren van een 'feestelijk kapsel' met gebruik van diverse vooraf benoemde technieken en de leerlingen hadden hier 2 uur de tijd voor. Vooraf presenteerden zij een moodboard en ook het maken van een kostencalculatie maakte deel uit van de opdracht. De creaties werden door een vakkundige jury, bestaande uit Kelly Ridder van Haarlijn 10 in Julianadorp en Sylvia de Loos van Haar = Hoofdzaak in Den Helder beoordeeld.

Winnaar werd Ginger Meerwijk (Ginger werkt bij Jillz Hair&Make-up in Den Helder) met model Aileen Dobma De tweede plek was voor Janet Smak (Janet werkt bij ByBlaBla in Den Helder) met model Délena Jeuring. De nummer 1 gaat door naar de kwalificatiewedstrijd op 30 januari 2018 in Haarlem om zich (hopelijk) te kunnen plaatsen voor de landelijke finale die van 15-17 maart 2018 gehouden wordt in Zwolle.

Ook de eerstejaars kappers gingen de onderlinge strijd aan, maar omdat zij nog maar kortgeleden met de opleiding zijn gestart, deden ze nog niet mee voor de officiële vakwedstrijd. Weronika Budzisch (loopt stage bij Haar Hossie in Hippolytushoef) won bij de eerstejaars leerlingen.

 

Susan van Trappen wint ROC-voorronde Verpleegkundige

Susan van Trappen (links) en Marjolein Zuidema

Negen talentvolle derdejaars leerlingen van de opleiding mbo-verpleegkundige van het ROC Kop van Noord-Holland in Schagen streden op dinsdag 10 oktober om de eerste prijs in de voorronde van de vakwedstrijd Skills Heroes. Tijdens de wedstrijd voerden de deelnemers in een rollenspel verschillende verpleegtechnische vaardigheden uit en gaven ze instructie en voorlichting. De zorgvrager met ernstige benauwdheidsklachten (gespeeld door een LOTUS-patiënt) hield zich niet aan de leefregels en paste de inhalatietechniek niet goed toe. Aan de verpleegkundigen in opleiding de taak om de jury te laten zien hoe je in zo’n geval verpleegkundige zorg verleent aan de patiënt.

LOTUS-patiënten Zwaantie Bosboom en Claudia de Koning waren heel overtuigend als lastige patiënten en maakten het de leerlingen niet makkelijk. De rollenspellen werden door een vakkundige jury, bestaande uit Bianca van Dam, Sandra Langelaan, Ike Aubel, Jessica van der Heide en Astrid van der Poel beoordeeld. Winnaar werd Susan van Trappen. De tweede plek was voor Marjolein Zuidema en derde werd Alex Kok. Susan gaat door naar de kwalificatiewedstrijd op 25 januari 2018 in Arnhem om zich (hopelijk) te kunnen plaatsen voor de landelijke finale die van 15-17 maart 2018 gehouden wordt in Zwolle.

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen. ROC Kop van Noord-Holland doet dit jaar in vier categorieën mee aan de Skills Heroes wedstrijden: Verpleegkundige, Kapper, Kok en Gastheer/gastvrouw.

Skills Heroes start met voorrondes op de eigen school waarvoor WorldSkills Netherlands de wedstrijdopdrachten ontwikkelt. De opdrachten worden ontwikkeld op basis van de kwalificatiedossiers. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land, met door WorldSkills Netherlands ontwikkelde wedstrijdopdrachten. De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale, waar bepaald wordt wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied.

Skills Heroes heeft als doel om het mbo positief onder de aandacht te brengen, het beroepsonderwijs te promoten en om leerlingen een uitdagende leerervaring te geven. Meedoen aan skills Heroes zorgt voor talentontwikkeling bij de deelnemers en creëert vaktrots bij zowel de leerling en docenten als ouders/verzorgers.