Home > Onderwijs > MBO > Transport, Scheepvaart en logistiek > Maritiem officier alle schepen

Maritiem officier alle schepen

Als maritiem officier kun je zowel nationaal als internationaal aan de slag in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart. Je woont en werkt aan boord en maakt deel uit van het team van opvarenden. Je bent (mede) verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het schip. Je werkzaamheden kunnen variëren van het zorgen voor een goed personeelsbeleid en een veilige vaart tot technische werkzaamheden in de machinekamer en het controleren van de lading.

Inhoud

De opleiding kent een breed profiel. Je wordt opgeleid voor zowel stuurman als voor werktuigkundige. Rederijen willen je straks breed kunnen inzetten aan boord van hun schepen. Voor beide opleidingen geldt dat je alles leert over navigeren en Bridge Management. Natuurlijk leer je ook hoe een schip beladen wordt, hoe je zorgt voor goed management en wat je moet doen om calamiteiten op het schip te voorkomen en af te handelen. Verder is er veel aandacht voor de technische bedrijfsvoering en het plegen van onderhoud. Natuurlijk doe je ook ervaring op zee op. Tijdens de opleiding ga je zowel in het derde als het vierde jaar een half jaar op stage.

 

“Zonder de mannen in machinekamer, begint de kapitein niets”

Roberto Piras, Maritiem Officier (MAROF), niveau 4: “Het leven aan boord is hard, maar prachtig. Je wordt binnen deze opleiding opgeleid voor zowel de brug als de machinekamer. Ik ga na mijn opleiding voor dat laatste: je kunt wel op de brug staan en het schip varen, maar zonder de mannen in de machinekamer begint de kapitein niks. Tijdens mijn eerste stage heb ik ervaren wat stress is en wat het met je kan doen. Je maakt lange dagen en wordt heel erg onder druk gezet. Dat is ook logisch: de kapitein en bemanning moeten je echt leren kennen en weten wat ze aan je hebben, ook in noodsituaties. Ik ben mezelf wel tegengekomen, maar de begeleiding door de rederij en school was gelukkig uitstekend. Nu ik weet waar mijn grenzen liggen, ligt de wijde wereld aan mijn voeten.”

 

 

Maritiem officier alle schepen

Diploma op niveau 4 behaald? Dan ben je vrijwel verzekerd van een baan, want de nautische sector kent een tekort aan personeel. Na het behalen van vaartijd en het volgen van enkele aanvullende cursussen kun je uiteindelijk als kapitein of hoofdwerktuigkundige gaan varen op álle schepen, ook de allergrootste. Je kunt echter ook naadloos doorstromen naar een (verkorte) maritieme hbo-opleiding.

Maritiem officier alle schepen

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt een diploma vmbo kb, gl of tl met in ieder geval één van de volgende vakken: wiskunde of natuur-/scheikunde 1.
Je hebt een overgangsbewijs havo 3/4 of vwo 3/4.

Fysieke geschiktheid (medische keuring)
De aspirant-student is voor aanvang van de opleiding in het bezit van een bewijs van een medische zeevaart keuring waaruit blijkt dat de student medisch gezien mag varen (stagelopen) en alle veiligheidstrainingen mag doorlopen. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde arts. Deze moet in de start van het schooljaar, voor 15 september, worden ingeleverd.

Verplichte intakeactiviteiten

Er vindt een studiekeuzeadviesgesprek plaats op basis van een invullijst.

Kostenindicatie leerjaar 1

Boeken, readers en digitale leermiddelen € 966,20
Overige benodigdheden € 443,15
Projecten en excursies € 35,00
Je dient zelf een overall, veiligheidsschoenen en veiligheidsbril aan te schaffen

Kostenindicatie leerjaar 2

Boeken, readers en digitale leermiddelen € 994,55
Overige benodigdheden € 391,15
Grafische rekenmachine TI84+ € 110,00

Kostenindicatie leerjaar 3

Boeken, readers en digitale leermiddelen € 901,90
Overige benodigdheden € 371,15

Kostenindicatie leerjaar 4

Boeken, readers en digitale leermiddelen € 49,55
Overige benodigdheden € 8,95

Studiebijsluiter

Kosten

Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent, moet je lesgeld aan het Rijk betalen. Voor het schooljaar 2020-2021 is dit € 1.202. Je krijgt hierover in september bericht van DUO (Dienst uitvoering Onderwijs) en kunt zelf bepalen hoe je het lesgeld wilt betalen: in één keer of gespreid in zes termijnen. 

Met ingang van schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor schoolkosten in het mbo. In de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde 'basisuitrusting' en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik. De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen). In het schooljaar 2018-2019 is het nog zo dat binnen een aantal opleidingen deze zaken door de student zelf verplicht moeten worden aangeschaft. Deze spullen zijn en blijven uiteraard ook eigendom van de student. De aanschaf van onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zoals boeken, softwarelicenties, een laptop, werk- of sportkleding en -schoenen of de kosten van externe examens) is nu en blijft ook in de nieuwe regeling voor rekening van de student.

Maritiem officier alle schepen

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380.
E-mailen kan natuurlijk ook: edehaan@rockopnh.nl.

Maritiem officier alle schepen

Je kunt het inschrijfformulier hieronder aanvragen of hier direct downloaden, invullen en opsturen.x
Mbo brochure + inschrijfformulierMbo inschrijfformulierEntree folder + inschrijfformulierEntree inschrijfformulierVavo folder + inschrijfformulierVavo inschrijfformulier

Algemene informatie

Domein Transport, Scheepvaart en logistiek
Subdomein Handelsvaart
Crebonummer 25516
Niveau 4
Leerweg bol
Duur 4 jaar
Plaats Den Helder