Wij bieden volwassenenonderwijs (VAVO)

Ben je 18 jaar of ouder en heb je – om welke reden dan ook – je middelbareschooldiploma niet behaald? En wil je dat alsnog graag doen? Het ROC Kop van Noord-Holland biedt je die mogelijkheid. Via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) behaal jij alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma.

Wanneer kies je voor vavo?

Kies voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs als je:

  • bent vastgelopen in het regulier onderwijs,
  • alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma of startkwalificatie wilt halen,
  • bent uitgeloot voor een vervolgopleiding en je profiel wilt aanvullen,
  • naast je school tijd nodig hebt voor werk of zorgtaken,
  • de tijd tussen twee opleidingen goed wilt benutten,
  • je wilt ontwikkelen door specifieke vakken te volgen,
  • toe bent aan een volwassen aanpak.

Nog geen 18? Tóch vavo!

Ben je op 1 oktober van het lesjaar nog geen 18, maar niet jonger dan 16 en heb je je diploma nog niet behaald? Dan kun je bij ons toch de opleidingen vmbo-tl, havo of vwo volgen. Daarvoor is wel toestemming nodig van een school voor voortgezet onderwijs (meestal je vorige school). Je blijft dan ingeschreven bij die school, maar volgt je lessen bij het ROC Kop van Noord-Holland. We werken samen met Scholen aan Zee, Regius College, OSG De Hogeberg en rsg Wiringherlant.

Combitraject

Ben je op één vak gezakt voor je vmbo- of havo diploma? Dan kun je ook kiezen voor het  combitraject. Je haalt dan nog één vak van de middelbare school op het Vavo en begint tegelijkertijd al met je mbo-opleiding aan het ROC Kop van Noord-Holland. Wat is het voordeel? Het kost je geen extra schooljaar. Wat heb je in ieder geval nodig? Een positief advies van je decaan. Combitrajecten zijn maatwerk, neem contact op voor de mogelijkheden.

VWO 6

Wil je alsnog je VWO diploma halen? Als je een afwijzing hebt voor het diploma VWO of een overgangsbewijs naar vwo 6 hebt, kun je bij ons jaar 6 van het VWO volgen. Je kunt dan binnen een schooljaar je VWO-diploma halen.

Wil je het VWO doen nadat je je havo-diploma hebt gehaald? Dan is een eenjarig traject vwo 6 mogelijk, als je gemiddelde eindcijfer hoger is dan een 7. Heb je een lager eindcijfer, dan wordt er gekeken of er maatwerk mogelijk is. De opleiding duurt dan mogelijk langer dan een schooljaar. Je geeft op het inschrijformulier aan dat je VWO 6 wilt doen en bespreekt de mogelijkheden tijdens de intake.

In sommige gevallen is het bespreekbaar om alsnog een vwo diploma of certificaten te behalen. Dit speelt bijvoorbeeld bij leerlingen die zijn blijven zitten in VWO 5, studenten die nu op het HBO zitten of volwassenen die werken en weer naar school willen. De intaker bespreekt met hen de mogelijkheden tijdens een intakegesprek. De opleidingsmanager bepaalt of de student wordt toegelaten.

Meer weten? Bel voor meer informatie.

profielfoto

Irene over VAVO

Misschien blijf ik tot tachtigste doorleren

Met haar 64 jaar is Irene de Groot uit Waarland een van de oudsten die een vavo-opleiding doet bij het ROC Kop van Noord-Holland. “Grappig hè”, lacht ze. “Maar zo voel ik me niet hoor, ik ben geen vreemde eend in de bijt. Ik ben gewoon een van de leerlingen.” Ze volgt het vak Biologie op de havo.

“Ik geloof in permanente scholing. Ik deed ooit de MMS en had altijd interesse in de exacte vakken. Die werden daar niet echt gegeven, dat vond ik heel erg jammer. Ik ben op een gegeven moment de avondschool gaan doen, waar ik Nederlands, Duits en Engels op vwo-niveau kon doen. Tien jaar geleden heb ik ook nog Wis- en Scheikunde opgepakt. Het is even stil blijven liggen, maar in 2017 ben ik begonnen met biologie.” Ze heeft opzettelijk gekozen voor het vavo en niet voor een thuisstudie: “Ik vind het prettig om in een klas te zitten. Daarnaast is het financiële plaatje ook te overzien, met 120 euro per jaar.”

Irene vindt dat er prettig wordt lesgegeven: “Niet betuttelend en heel gemotiveerd om je erdoorheen te slepen.” Inmiddels heeft Irene alweer een nieuw vak op het oog dat ze na het afronden van Biologie wil gaan volgen: “Aardrijkskunde lijkt me ook wel leuk. Of ik tot m’n tachtigste door blijf leren? Dat zou best weleens kunnen… Er is zoveel te ontdekken!”