Wij bieden volwassenenonderwijs (VAVO)

Ben je 18 jaar of ouder en heb je – om welke reden dan ook – je middelbareschooldiploma niet behaald? En wil je dat alsnog graag doen? Het ROC Kop van Noord-Holland biedt je die mogelijkheid. Via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) behaal jij alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma.

Wanneer kies je voor vavo?

Kies voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs als je:

  • bent vastgelopen in het regulier onderwijs,
  • alsnog je vmbo-tl/mavo-, havo- of vwo-diploma of startkwalificatie wilt halen,
  • bent uitgeloot voor een vervolgopleiding en je profiel wilt aanvullen,
  • naast je school tijd nodig hebt voor werk of zorgtaken,
  • de tijd tussen twee opleidingen goed wilt benutten,
  • je wilt ontwikkelen door specifieke vakken te volgen,
  • toe bent aan een volwassen aanpak.

Nog geen 18? Tóch vavo!

Ben je op 1 oktober van het lesjaar nog geen 18, maar niet jonger dan 16 en heb je je diploma nog niet behaald? Dan kun je bij ons toch de opleidingen vmbo-tl, havo of vwo volgen. Daarvoor is wel toestemming nodig van een school voor voortgezet onderwijs (meestal je vorige school). Je blijft dan ingeschreven bij die school, maar volgt je lessen bij het ROC Kop van Noord-Holland. We werken samen met Scholen aan Zee, Regius College, OSG De Hogeberg en rsg Wiringherlant.

Combitraject

Ben je op één vak gezakt voor je vmbo- of havo diploma? Dan kun je ook kiezen voor het  combitraject. Je haalt dan nog één vak van de middelbare school op het Vavo en begint tegelijkertijd al met je mbo-opleiding aan het ROC Kop van Noord-Holland. Wat is het voordeel? Het kost je geen extra schooljaar. Wat heb je in ieder geval nodig? Een positief advies van je decaan. Combitrajecten zijn maatwerk, neem contact op voor de mogelijkheden.

VWO 6

Wil je alsnog je VWO diploma halen? Als je een afwijzing hebt voor het diploma VWO of een overgangsbewijs naar vwo 6 hebt, kun je bij ons jaar 6 van het VWO volgen. Je kunt dan binnen een schooljaar je VWO-diploma halen.

Wil je het VWO doen nadat je je havo-diploma hebt gehaald? Dan is een eenjarig traject vwo 6 mogelijk, als je gemiddelde eindcijfer hoger is dan een 7. Heb je een lager eindcijfer, dan wordt er gekeken of er maatwerk mogelijk is. De opleiding duurt dan mogelijk langer dan een schooljaar. Je geeft op het inschrijformulier aan dat je VWO 6 wilt doen en bespreekt de mogelijkheden tijdens de intake.

In sommige gevallen is het bespreekbaar om alsnog een vwo diploma of certificaten te behalen. Dit speelt bijvoorbeeld bij leerlingen die zijn blijven zitten in VWO 5, studenten die nu op het HBO zitten of volwassenen die werken en weer naar school willen. De intaker bespreekt met hen de mogelijkheden tijdens een intakegesprek. De opleidingsmanager bepaalt of de student wordt toegelaten.

Meer weten? Bel of meld je aan voor de informatieavond op 15 juni!

profielfoto

Niels over VAVO

Geen last van rondvliegende hormonen

Hij was te jong en het ging allemaal te gemakkelijk. Totdat het vwo in Den Helder voor Niels Boerema toch te lastig werd en hij op de mavo eindigde.

Na een halfjaartje de mbo-opleiding middenkader engineering te hebben gedaan, wist hij dat hij iets anders moest gaan doen. Astrofysica stond op het verlanglijstje van de 20-jarige Nieuwedieper. “Maar dat werd toch een iets te lang traject.” Bovendien lagen ook niet alle benodigde vakken voor die studie in z’n straatje.

Nu wordt het International Business, na het afronden van de havo. “Ook daar kan ik wel weer de technische hoek in: bijvoorbeeld investeren in duurzame techniek en genetische manipulatie.”
Hij is tevreden met het vavo aan het ROC Kop van Noord-Holland, waar hij via mond-tot-mondreclame terechtkwam: “Ik heb het ook al aan meerdere mensen aangeraden.

Er is minder drukte, minder chaos, je werkt meer gefocust aan je toekomst, de docenten behandelen je meer als gelijke en je hebt geen last van rondvliegende hormonen van medeleerlingen. Je hebt ook ruimere herkansingsmogelijkheden, wat wel fijn is.

Daarnaast is het goed om te doen als je nog niet zo goed weet wat je in de toekomst wilt doen. Je kunt je op het VAVO breed ontwikkelen. Ik ben dus heel blij dat ik dit heb gedaan.”