In het kort

Deze bbl-opleiding kun je volgen als je al een werkgever hebt. Heb je die niet, kies dan voor de bol-opleiding Maatschappelijke Zorg, waarbinnen je kunt kiezen voor het profieldeel Persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg.

Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg begeleid je cliënten van alle leeftijden met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap bij zaken op het gebied van wonen, dagbesteding en/of vrije tijd. Ook kun je te maken krijgen met meervoudig gehandicapten of cliënten met een combinatie van psychische, psychosociale en/of gedragsproblemen. Daarnaast ondersteun je het sociale systeem van de cliënt en stel je behandelplannen op. Belangrijk daarbij is dat je een bijdrage levert aan een vertrouwde, veilige en stimulerende leefomgeving. Ook weet je om te gaan met heel verschillende hulpvragen en wensen van cliënten, waarbij je ieders achtergrond en cultuur respecteert. Je werkt natuurlijk in de eerste plaats met cliënten, maar je hebt ook te maken met hun ouders, familie, sociale netwerken, formele en wettelijke vertegenwoordigers. Het is belangrijk dat je geduldig en flexibel bent, goed kunt luisteren en samenwerken en dat je aandacht en begrip kunt tonen.

Inhoud

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:
• bieden van ondersteunende, activerende begeleiding en zorg
• werken aan kwaliteit en deskundigheid
• bieden van (zorg en) ondersteuning aan een specifieke doelgroep

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg begeleid je cliënten van alle leeftijden met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap. Ook kun je te maken krijgen met meervoudig gehandicapten of cliënten met een combinatie van psychische, psychosociale en/of gedragsproblemen. Daarnaast ondersteun je het sociale systeem van de cliënt en stel je behandelplannen op. De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bieden we ook aan als bbl-variant (crebo 25477). Voorwaarde bij inschrijving is dat je een werkgever hebt.

Praktijkgestuurd leren

Wij bieden verschillende Zorg- en Welzijnsopleidingen via het werk- en leer onderwijsconcept Praktijkgestuurd Leren (PGL) aan. Bij ons bepaalt u in grote mate zelf uw leertraject (in samenspraak met je coach en werkbegeleider). Kernwoorden die deze vorm van onderwijs typeren: vakbekwaam, eigenaarschap, verantwoordelijkheid en flexibel. U wordt opgeleid als werknemer van de toekomst! Meer weten, kijk dan op de website van Onderwijsgroep Noordwest-Holland, waar er voor deze opleiding wordt ingeschreven.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer C. Haarsma.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: chaarsma@rockopnh.nl.