In het kort

Deze bbl-opleiding kun je volgen als je al een werkgever hebt. Heb je die niet, kies dan voor de bol-opleiding Maatschappelijke Zorg, waarbinnen je kunt kiezen voor het profieldeel Persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg.

Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg begeleid je cliënten van alle leeftijden met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap bij zaken op het gebied van wonen, dagbesteding en/of vrije tijd. Ook kun je te maken krijgen met meervoudig gehandicapten of cliënten met een combinatie van psychische, psychosociale en/of gedragsproblemen. Daarnaast ondersteun je het sociale systeem van de cliënt en stel je behandelplannen op. Belangrijk daarbij is dat je een bijdrage levert aan een vertrouwde, veilige en stimulerende leefomgeving. Ook weet je om te gaan met heel verschillende hulpvragen en wensen van cliënten, waarbij je ieders achtergrond en cultuur respecteert. Je werkt natuurlijk in de eerste plaats met cliënten, maar je hebt ook te maken met hun ouders, familie, sociale netwerken, formele en wettelijke vertegenwoordigers. Het is belangrijk dat je geduldig en fl exibel bent, goed kunt luisteren en samenwerken en dat je aandacht en begrip kunt tonen.

Inhoud

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:
• bieden van ondersteunende, activerende begeleiding en zorg
• werken aan kwaliteit en deskundigheid
• bieden van (zorg en) ondersteuning aan een specifieke doelgroep

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg begeleid je cliënten van alle leeftijden met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap. Ook kun je te maken krijgen met meervoudig gehandicapten of cliënten met een combinatie van psychische, psychosociale en/of gedragsproblemen. Daarnaast ondersteun je het sociale systeem van de cliënt en stel je behandelplannen op. De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bieden we ook aan als bbl-variant (crebo 25477). Voorwaarde bij inschrijving is dat je een werkgever hebt.

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen begeleid je cliënten van 18 jaar of ouder met psychogeriatrische, psychiatrische, psychosociale of gedragsproblemen. Als begeleider specifieke doelgroepen kun je ook ondersteuning bieden aan mensen die bijvoorbeeld gevlucht zijn uit hun eigen land, op straat leven of verslaafd zijn.

Thuisbegeleider
Als thuisbegeleider werk je vaak zelfstandig, gericht op de individuele cliënt en hun naaste betrokkenen. Je werkt bijvoorbeeld met mensen met psychische problemen of beginnend dementerende ouderen. De ondersteuning is gericht op persoonlijke verzorging, het vergroten van het netwerk, ondersteuning bij de opvoeding en/of het huishouden.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer C. Haarsma.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: chaarsma@rockopnh.nl.