In het kort

De opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker voor het integraal kindcentrum is de opleiding tot de pedagogisch medewerker van de toekomst!

De komst van integrale kindcentra (IKC) is namelijk een niet meer te keren ontwikkeling in het werkveld kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs. Er is steeds meer overeenstemming tussen wetenschappers en politici over het principe dat in de toekomst kinderen en ouders gebaat zijn bij kindcentra, waar wordt gewerkt volgens één pedagogische visie op ontwikkeling en educatie. In een IKC werken pedagogisch medewerkers en leerkrachten op gelijkwaardige basis samen in één team, onder één leiding en wordt het onderscheid tussen deze twee werelden steeds kleiner.

Tijdens de opleiding wordt je optimaal voorbereid op bovengenoemde ontwikkeling. Je doet kennis en ervaring op over en in de kinderopvang én het basisonderwijs. Dit zoveel mogelijk in samenwerking met integrale kindcentra.

De opleiding is een samenwerkingsverband tussen;
– ROC Kop van Noord Holland
– KAPPIO
– SKH
– SKIK
– Kinderopvang Langedijk
– SKRS
– Blosse

De samenwerkende organisaties slaan de handen ineen om de pedagogisch professional van de toekomst op te leiden en te begeleiden in dit proces. Bijzonder is dat je de opleiding volgt via een bol/bbl-variant: de eerste twee jaar ga je naar school en volg je praktijklessen en stages bij een van deze instellingen. Het laatste jaar ben je verzekerd van een leerwerkplek bij een van de bovengenoemde organisaties.

Benieuwd naar de opleiding? Check dit filmpje gemaakt door onze eigen studenten!

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw R. Koster.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: rkoster@rockopnh.nl.

profielfoto

Noah over Pedagogisch medewerker voor het Integraal Kindcentrum

“Het is een opleiding waar je echt voor moet gaan, je moet het werken met kinderen echt leuk vinden.”

Noa Bijhouwer (19) wist eigenlijk niet welke opleiding ze moest kiezen. “Ik wist wel dat ik later met jongeren wilde gaan werken. Dan was de opleiding pedagogisch medewerker het handigste om te kiezen. En het blijkt de beste keuze ooit!” Noa wil hierna als jongerenwerker aan de slag. “Gelukkig mag je de opleiding daar op inrichten. Ik liep in het eerste jaar stage bij een kinderopvang, maar mocht de tweede stage lopen bij kinderen met een taalachterstand. ’s Ochtends begeleidde ik de kinderen en ’s middags liep ik mee met een jongerencoach. En nu loop ik stage in het speciaal onderwijs.” Ze vindt vooral de combinatie van theorie en praktijk prettig. “Eerst leer je alles over de ontwikkeling van kinderen en daarna mag je veel in de praktijk brengen. Zo leerden we over taalontwikkeling en organiseerden we daarna voor kleuters een poppenkast om hun taalontwikkeling te stimuleren.” Noa heeft als tip voor aankomende studenten: “Het is een opleiding waar je echt voor moet gaan, je moet het werken met kinderen echt leuk vinden.”