In het kort

De opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) laat je kennismaken met Defensie en bereidt je voor op een uitdagende militaire startfunctie. Tijdens de opleiding wissel je lesweken op het ROC af met praktijkweken bij een onderdeel van Defensie. Voor de start van de opleiding kies je voor een bepaalde uitstroomrichting. Na het veiligheidsgedeelte van de door jou gekozen uitstroomrichting, specialiseer je je in deze vakrichting. Hier leg je de basis voor het vakmanschap dat nodig is voor je uiteindelijke functie binnen Defensie.

Op school word je professioneel begeleid door burger- en militaire docenten die precies weten wat het werken bij Defensie inhoudt. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en ontdekt de kracht van samenwerken met je medestudenten. Verder werk je hard aan je persoonlijke ontwikkeling, beroepshouding, verantwoordelijkheidsbesef, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn ook de vakken Nederlands, (militair) Engels, rekenen, studieloopbaan en burgerschap van belang.

De uitstroomrichting Maritiem leidt je op voor een functie bij de Koninklijke Marine. Met je diploma op zak kun je ervoor kiezen om te gaan werken aan dek, op de brug, aan het roer of in het onderhoud van een schip bij de operationele dienst van de marine. Binnen de operationele dienst kun je kiezen voor de nautische dienst (dek/brug), operaties (brug/commandocentrale) of de verbindingsdienst (brug/radiocentrale). Je voert je taken voornamelijk uit aan boord van schepen. Denk hierbij aan het uitvoeren van radarwaarnemingen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je nautische en algemene scheepstaken moet uitvoeren. Je wordt voorbereid op een toekomstige functie als onderofficier. Als aankomend onderofficier leer je dan ook om leiding te geven en lessen of instructies te geven aan een groep.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer J. Volkers.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: jvolkers@rockopnh.nl

profielfoto

Joel over VeVa: Aankomend onderofficier maritiem

“Ik wil wat van de wereld zien”

Voordat de 17-jarige Joël Scheen uit Den Helder voor VeVa Maritiem koos, is hij met een groep medescholieren van Stavanger in Noorwegen naar Friesland gezeild. Joël: “Ik was één van de weinigen die niet zeeziek werd.” Reden genoeg voor Joel om de optie ‘Koninklijke Marine als toekomstig werkgever’ serieus te overwegen. Hij was alleen nog te jong om bij de marine te solliciteren. De opleiding VeVa maritiem vormde een goede overbrugging en na een bezoek aan de open avond wist hij het zeker. Joël zit nu in het tweede jaar van de opleiding en het bevalt hem goed. “Ik hou niet van stilzitten en zit hier echt op mijn plek. We krijgen veel sport, de opleiding is afwisselend en de sfeer is heel goed. Als ik van school kom, solliciteer ik bij de Koninklijke Marine en hoop ik veel van de wereld te gaan zien.”