
In het kort
De opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) laat je kennismaken met Defensie en bereidt je voor op een uitdagende militaire startfunctie. Tijdens de opleiding wissel je lesweken op het ROC af met praktijkweken bij een onderdeel van Defensie. Voor de start van de opleiding kies je voor een bepaalde uitstroomrichting. Na het veiligheidsgedeelte van de door jou gekozen uitstroomrichting, specialiseer je je in deze vakrichting. Hier leg je de basis voor het vakmanschap dat nodig is voor je uiteindelijke functie binnen Defensie.
Op school word je professioneel begeleid door burger- en militaire docenten die precies weten wat het werken bij Defensie inhoudt. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en ontdekt de kracht van samenwerken met je medestudenten. Verder werk je hard aan je persoonlijke ontwikkeling, beroepshouding, verantwoordelijkheidsbesef, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn ook de vakken Nederlands, (militair) Engels, rekenen, studieloopbaan en burgerschap van belang.
De uitstroomrichting Maritiem leidt je op voor een functie bij de Koninklijke Marine. Met je diploma op zak kun je ervoor kiezen om te gaan werken aan dek, op de brug, aan het roer of in het onderhoud van een schip bij de operationele dienst van de marine. Binnen de operationele dienst kun je kiezen voor de nautische dienst (dek/brug), operaties (brug/commandocentrale) of de verbindingsdienst (brug/radiocentrale). Je voert je taken voornamelijk uit aan boord van schepen. Denk hierbij aan het uitvoeren van radarwaarnemingen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
Inhoud
Tijdens de opleiding leer je hoe je nautische en algemene scheepstaken moet uitvoeren. Je wordt voorbereid op een toekomstige functie als onderofficier. Als aankomend onderofficier leer je dan ook om leiding te geven en lessen of instructies te geven aan een groep.
Heb je nog vragen?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer J. Volkers.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: jvolkers@rockopnh.nl
Direct inschrijven
Aanmelden: | Bol/bbl: | Locatie: | Plaats: |
Aankomend onderofficier maritiem VEVA | bol | Sportlaan | Den Helder |
Na je opleiding
Het VeVa-diploma is als een voorbereiding op een loopbaan bij de krijgsmacht. Na je sollicitatie en aanstelling bij Defensie volg eerst een algemene militaire basisopleiding. Het diploma Veiligheid en vakmanschap kan voor onderdelen van deze basisopleiding een verkorting in de studieduur geven. Daarna word je binnen Defensie intern verder opgeleid binnen je eigen vakgebied. Via deze interne opleidingen kun je je verder specialiseren en doorgroeien. Mocht je na je opleidingen toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt een VeVa-opleiding je een goede basis voor een (mbo-)vervolgopleiding of baan buiten Defensie.
Toelating en kosten
Let op! Dit is een zogenoemde numerus-fixusopleiding. Het aantal beschikbare plekken is beperkt. Weet je zeker dat je deze opleiding wilt volgen, wacht dan niet te lang met inschrijven.
Je hebt een diploma vmbo kb,gl of tl.
Je hebt hebt een overgangsbewijs havo 3/4 of vwo 3/4.
Verplichte intakeactiviteiten
De intake is conform de uniforme intakeprocedure zoals Defensie.
De aspirant-student moet tijdens een verplichte intakedag een aantal opdrachten uitvoeren en wordt tijdens de uitvoering geobserveerd en beoordeeld op de gevraagde (gedrags)onderdelen.
- Sporttest:
- Fysieke eisen en vaardigheden
- Terreinwerk/roadwork (fysiek zware samenwerkingsopdracht):
- Discipline
- Flexibiliteit
- Initiatief
- Samenwerken
- Groepswerk (rustige samenwerkingsopdracht):
- Flexibiliteit
- Initiatief
- Samenwerken
- Communicatie
- Semi-gestructureerd interview
- Communicatie
- Evenwichtigheid
- Motivatie/prestatiegerichtheid
Intakedagen:
22 december 2021
09 maart 2022
30 maart 2022
11 mei 2022
08 juni 2022
WAT ZIJN DE KOSTEN?
- vanaf 18 jaar: lesgeld (BOL)
• onderwijsbenodigdheden*: ca. € 255,-
* We benoemen de kosten van het eerste jaar, tenzij anders is vermeld. De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen. - Je dient een eigen laptop te hebben of aan te schaffen voor het volgen van een opleiding bij het Nautisch College.

Joel over VeVa: Aankomend onderofficier maritiem
“Ik wil wat van de wereld zien”
Voordat de 17-jarige Joël Scheen uit Den Helder voor VeVa Maritiem koos, is hij met een groep medescholieren van Stavanger in Noorwegen naar Friesland gezeild. Joël: “Ik was één van de weinigen die niet zeeziek werd.” Reden genoeg voor Joel om de optie ‘Koninklijke Marine als toekomstig werkgever’ serieus te overwegen. Hij was alleen nog te jong om bij de marine te solliciteren. De opleiding VeVa maritiem vormde een goede overbrugging en na een bezoek aan de open avond wist hij het zeker. Joël zit nu in het tweede jaar van de opleiding en het bevalt hem goed. “Ik hou niet van stilzitten en zit hier echt op mijn plek. We krijgen veel sport, de opleiding is afwisselend en de sfeer is heel goed. Als ik van school kom, solliciteer ik bij de Koninklijke Marine en hoop ik veel van de wereld te gaan zien.”