In het kort

Met een diploma Sport en Bewegen ben je breed inzetbaar. Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan deelnemers, ontwikkelt deze activiteiten zelfstandig en plant ze in. Je houdt daarbij rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens de activiteiten geef je instructies en stimuleer je de deelnemers op een leuke manier.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen, wedstrijden en toernooien. Je maakt daarvoor een plan van aanpak, zorgt voor PR en publiciteit, werft deelnemers en je maakt een wedstrijdschema of een draaiboek.

Wanneer je je aanmeldt voor deze opleiding, word je ingeschreven in het hoofddossier: Sport en bewegen. Tijdens de opleiding volg je eerst een basisdeel. Daarna maak je een keuze voor één van de profieldelen:

– Coördinator sport, bewegen en gezondheid
Je werkt als hoofd of coördinator/teammanager bij een sport- en bewegingsorganisatie. Je houdt je met allerlei zaken bezig, zowel coördinerend als uitvoerend. Je zorgt voor een goede bedrijfsvoering en voor de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld (buiten)sportondernemingen, sportverenigingen, sport- en bewegingscentra, fitnesscentra of in de toeristische branche.

– Coördinator sport- en bewegingsagogie
Je organiseert sport- en bewegingsactiviteiten voor mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben of om wat voor reden dan ook niet (meer) goed kunnen functioneren in de maatschappij. Sport en bewegen kan namelijk een middel zijn om die mensen met hun problematiek te helpen. Zo kun je werken in instellingen in de gezondheidszorg, welzijn, onderwijs of justitie.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. Je leert hoe je training moet geven en hoe je iemand een vaardigheid aanleert. Zelf ga je ook sporten beoefenen zoals voetbal, mountainbiken en zwemmen.

Naast praktijkles krijg je ook theorieles. Je leert bijvoorbeeld hoe het lichaam in elkaar zit en hoe processen in het lichaam werken. Ook krijg je les in gesprekstechnieken, evenementen organiseren, opstellen van trainingsschema’s en sociale vaardigheden. Daarnaast doe je werkervaring op tijdens stages bij diverse (sport-)instellingen.

De opleidingen kennen een gezamenlijk basisjaar. Aan het einde van het eerste jaar wordt bepaald of jij de opleiding vervolgt op niveau 3 of 4. Dit is afhankelijk van je resultaten, inzet en motivatie.

Bijzonderheden

De opleiding Sport en Bewegen werkt met een topsportregeling.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer M. Bergmans.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: mbergmans@rockopnh.nl.

profielfoto

Megan over Sport en bewegen

“Geen spijt van mijn keuze voor Sport en Bewegen”

Een goede keuze voor een vervolgopleiding maken, is best lastig. Soms moet je een omweg maken om je uiteindelijke doel te bereiken. Dat geldt zeker voor de 18-jarige Megan. Toen ze in de derde klas met school een open dag van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol bezocht, was haar keuze bepaald: “Ik vond het mega interessant en dan vooral de aspecten die met controle en handhaving te maken hebben, spraken me erg aan. “Maar toen ik van school kwam, kon ik alleen nog terecht bij de opleiding Beveiliger op niveau 2, terwijl mijn vmbo-tl-diploma toegang gaf tot niveau 4. Ik heb daarom gekozen voor Sport en bewegen en heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Ik voel me hier als een vis in het water en vind vooral lesgeven en het sporten met een groep erg leuk.” Of ze nog steeds naar de Koninklijke Marechaussee wil? “Uiteindelijk wel, maar ik ga hierna eerst nog een hbo-opleiding doen.”