In het kort

In Nederland wordt door allerlei professionals dagelijks hard gewerkt om de veiligheid van mensen en de leefbaarheid van de maatschappij te verbeteren. Als handhaver toezicht en veiligheid (HTV) ben je zo’n professional. Je surveilleert in uniform op straat en houdt je bezig met signaleren, controleren, confronteren, optreden, sanctioneren en informeren.
Je hebt een verantwoordelijke functie en zorgt ervoor dat je risico’s vroegtijdig signaleert zodat je op tijd in kunt grijpen. Met je aanwezigheid houd je burgers af van sociaal hinderlijk gedrag zoals kleine criminaliteit. Bij ongevallen schakel je hulpdiensten in en verleen je eerste hulp. Ook kun je voorlichting geven om criminaliteit zoals bijvoorbeeld zakkenrollen of autodiefstal te voorkomen

Inhoud

Je maakt tijdens de opleiding kennis met een aantal aspecten van het beroep van toezichthouder. In de praktijk betekent dit dat je onder meer surveillances gaat uitvoeren en leert hoe je mensen op de juiste manier informeert. Je leert tevens hoe je moet optreden bij incidenten en om moet gaan met agressie en mensen die niet willen meewerken. Omdat een goede conditie belangrijk is, wordt ook aandacht besteed aan sport en fysieke vaardigheden. Specifieke aandacht is er voor het ontwikkelen van een professionele beroepshouding.

Tijdens je opleiding staan de volgende kerntaken centraal:
• toezien op orde en veiligheid in het publieke domein
• optreden bij incidenten en calamiteiten
• dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren
Je leert daarnaast op school het nodige over wetten en regelgeving en er is veel aandacht voor fysieke, communicatieve en sociale vaardigheden. Verder vormt de BOA-opleiding (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) een onderdeel van de opleiding.

Handhaver toezicht en veiligheid – uitstroomrichting politie

De VeiligheidsAcademie biedt veel voordelen, óók voor leerlingen die nog te jong zijn om bij de politie te solliciteren. Wie zich inschrijft voor de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid, en door de politie geselecteerd wordt voor de uitstroomrichting politie, kan rekenen op een dynamische en uitdagende stage bij de politie. Zo doe je tijdens je opleiding belangrijke praktijkervaring op.

De VeiligheidsAcademie biedt uitdagende stageplaatsen in verschillende vakgebieden. Dat is mogelijk omdat het ROC een convenant heeft gesloten met onder meer de Nationale Politie, de gemeenten Den Helder, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn en de Politieacademie. Dankzij deze samenwerking zijn er goede stageplaatsen beschikbaar, zodat jongeren de kans krijgen zich goed voor te bereiden op hun toekomstige beroep.

De voordelen van de veiligheidsacademie:

  • alle veiligheidsopleidingen (beveiliger, HTV, en HTV-politie) onder één dak
  • gespecialiseerde vakdocenten, met veel praktijkervaring
  • een praktijksecretariaat, voor het oefenen van levensechte situaties
  • een uitdagende stage bij de politie, handhaving, stadstoezicht of in de beveiliging
  • praktijkervaring opdoen, ook als je nog te jong bent om te solliciteren bij de politie.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met mevrouw J. Schoon.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: jschoon@rockopnh.nl.

profielfoto

Roos over Handhaver toezicht en veiligheid

“Ik ben erg benieuwd hoe het is in de echte praktijk. Ik vind het fijn om niet de hele dag in de schoolbank te zitten. Dat is fijn aan de opleiding, de afwisseling. En dat de docenten uit de praktijk komen en veel praktijkvoorbeelden hebben.”

Roos Vink (17) was nog te jong om zich aan te melden voor een politieopleiding. “Daarom koos ik voor handhaver toezicht & veiligheid. Ik kan nu al heel veel wetskennis opdoen en hierna doorleren. Ik meld me hierna óf meteen aan bij de politie of ik wil naar het hbo, om integrale veiligheid te studeren.” De kennis over de wetten is een groot onderdeel van de opleiding. “Het is best zware stof, ik steek er echt veel tijd in om het allemaal te leren.” In januari gaat ze haar eerste stage lopen, in Amsterdam. “Ik ben erg benieuwd hoe het is in de echte praktijk. Ik vind het fijn om niet de hele dag in de schoolbank te zitten. Dat is fijn aan de opleiding, de afwisseling. En dat de docenten uit de praktijk komen en veel praktijkvoorbeelden hebben.”