In het kort

Als Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart ben je voornamelijk werkzaam in de kottervisserij. Kotters vissen vooral op rondvis, platvis, garnalen, kokkels en mosselen.

Inhoud

Je leert hoe je een schip navigeert en hoe je vis vangt en verwerkt. Verder leer je het plegen van onderhoud aan een schip. Andere zaken die aan de orde komen zijn het voorkomen en afhandelen van calamiteiten en het zorgen voor een goede (technische) bedrijfsvoering op het schip.

Als je graag wilt varen maar niet al te lang van huis wilt zijn, is de visserij misschien wel iets voor jou. De visserij houdt zich bezig met de commerciële visvangst en de kottervloot is meestal in het weekend binnen. De verdiensten zijn in de meeste gevallen goed te noemen. Bovendien is het een vak waar je trots op kunt zijn. Je vist op een eerlijk product dat niet gekweekt of vetgemest wordt. Een product bovendien dat heel veel belangrijke voedingsstoffen bevat.
De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld. Met kotters en trawlers wordt gevist op vissoorten voor menselijke consumptie. De visserij is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen; de Nederlandse vissers gaan hier dan ook zorgvuldig mee om.

Stage lopen

Bij deze opleiding loop je je stage daadwerkelijk aan boord van een schip. Je loopt bij deze opleiding in totaal 180 dagen stage.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: edehaan@rockopnh.nl.

profielfoto

Pieter over Stuurman werktuigkundige zeevisvaart sw6

“Een grote kreeft eten we lekker zelf op!”

Pieter Raap uit Den Oever zit in het tweede en laatste jaar van de opleiding Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW6. In het begin van de opleiding was het even wennen, maar hij heeft inmiddels zijn draai helemaal gevonden. Pieter is naar eigen zeggen ‘in de wieg gelegd’ voor het beroep van visserman. “Het is het mooiste wat er is, ik blijf dit de rest van mijn leven doen. Ik heb al regelmatig meegevaren op een kreeftenkotter en ga op dat schip ook mijn afsluitende stage varen. Op zee ben je op elkaar aangewezen. Je werkt in een klein team en ik kom er tot rust. We vissen op langoustines (een kleine kreeftensoort). Na mijn opleiding kan ik meteen door en écht aan de slag.” Of ze ook wel eens een grote kreeft vangen? Pieter: “Jazeker, al haalt zo’n grote joekel nooit de vaste wal; die eten we lekker zelf op!”