
In het kort
Als Maritiem Officier kleine schepen werk je op een koopvaardij schip met een capaciteit van maximaal 3000 KW / maximaal 3000 GT of een grote kotter. Het vaargebied van de schepen is onbeperkt. Een groot deel van de Nederlandse koopvaardijvloot valt hier onder. Je woont en werkt aan boord en maakt deel uit van een hechte bemanning. Daarnaast ben je door een goede vaar- verlof regeling ook veel thuis.
Inhoud
De opleiding kent een breed profiel. Je wordt in het eerste deel van de opleiding nautisch en technisch opgeleid en kiest op de helft van de opleiding een van de volgende uitstroomrichtingen:
- nautisch-koopvaardij
- nautisch-visserij (maritiem officier kleine schepen – visserij)
- technisch
Je kunt met het diploma zowel nautisch als technische functies uitvoeren aan boord. De uitstroomrichting bepaalt welke eindfunctie je aan boord kunt krijgen, namelijk Kapitein of hoofdwerktuigkundige.
Je leert onder andere:
- Laden en lossen
- Navigeren
- Stabiliteit berekenen
- Maritiem management
- Plegen van onderhoud
- Storing zoeken
- Hoe je eerste hulp verleent.
- Wat je moet doen om calamiteiten op het schip te voorkomen en af te handelen.
- Hoe je omgaat met de communicatie met andere schepen en de wal.
Stage lopen
Het laatste jaar van de opleiding bestaat uit stage aan boord van een schip. Deze duurt in totaal 330 dagen (als je de cursussen haalt waarmee je vaartijdverkorting krijgt. Anders loop je 360 dagen stage).
Heb je nog vragen?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 200.
E-mailen kan natuurlijk ook: edehaan@rockopnh.nl.
Direct inschrijven
Aanmelden: | Bol/bbl: | Locatie: | Plaats: |
Maritiem officier kleine schepen | bol | Sportlaan | Den Helder |
Na je opleiding
Met een diploma op niveau 3 kun je uiteindelijk kapitein worden op schepen tot 3000 GT (schepen met een lengte tot ca. 100 meter) en hoofdwerktuigkundige tot 3000 kW. Je kunt ook doorstromen naar niveau 4, maritiem officier alle schepen. Je hoeft dan alleen nog een van de uitstroomprofielen te volgen en een stage van 90 dagen te doen.
Toelating en kosten
Toelatingseisen
Je hebt een diploma vmbo kb,gl of tl met in ieder geval één van de volgende vakken: wiskunde of natuur-/scheikunde 1.
Je hebt een overgangsbewijs havo 3/4 of vwo 3/4.
Fysieke geschiktheid (medische keuring)
De aspirant-student is voor aanvang van de opleiding in het bezit van een bewijs van een medische zeevaart keuring waaruit blijkt dat de student medisch gezien mag varen (stagelopen) en alle veiligheidstrainingen mag doorlopen. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde arts. Deze moet in de start van het schooljaar, voor 15 september, worden ingeleverd.
Verplichte intakeactiviteiten
Er vindt een intakegesprek plaats op basis van een invullijst.
WAT ZIJN DE KOSTEN?
- vanaf 18 jaar: lesgeld (BOL)
• onderwijsbenodigdheden*: ca. € 596,-
* We benoemen de kosten van het eerste jaar, tenzij anders is vermeld. De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.