Het Nautisch college

Op het nautisch college zijn drie verschillende branches. Je vindt hier de branche maritiem (of zeevaart), de branche VeVa maritiem (de defensie-opleiding maritiem) en de branche logistiek. Hieronder vind je meer informatie per branche.

Maritiem

Wil jij iets van de wereld zien en heeft de zee je altijd al getrokken? En wil jij straks een uitdagende baan met een bijpassend (hoog) salaris en goede verlofregeling? Kies dan voor een maritieme opleiding.

Er wordt, gelijk al vanaf het eerste leerjaar, gebruikgemaakt van hypermoderne simulatoren en nautische of technische bedrijfsruimtes. Enthousiaste en ervaren vakdocenten (die vrijwel allemaal zelf jarenlang hebben gevaren), bieden je een boeiend en praktijkgericht lesprogramma. Zij weten immers als geen ander wat er belangrijk is aan boord. Zo leer je bij het vak navigatie de weg op zee en hoe je moet handelen volgens de internationale regelgeving, bij Engels het oproepen van andere schepen in goed nautisch Engels en wiskunde gebruik je om de stabiliteit van jouw schip te kunnen bepalen. Er is en wordt op het Nautisch College voortdurend geïnvesteerd in simulatoren en praktijkruimtes zodat we nog beter praktijklessen kunnen verzorgen. Natuurlijk krijg je niet alleen te maken met simulatoren. Je werkt ook met echte apparatuur als je gaat varen tijdens je stage(s).

BELANGRIJK Je kunt een opleiding voor de handelsvaart of visserij alleen volgen als je goedgekeurd bent voor de scheepvaart. Een lijst met keuringsartsen is op school (en op de website) verkrijgbaar.

Veiligheid en Vakmanschap Maritiem

Het Nautisch College is een van de drie scholen in Nederland waar je een opleiding VeVa Maritiem kunt volgen. Als ‘Centre of Excellent Vakmanschap VeVa’ neemt de school het voortouw als het gaat om de samenwerking met de andere scholen én de maritieme partners – met name de Koninklijke Marine – verder uit te bouwen, zodat we voor jou de best mogelijke opleiding realiseren. Klik hier voor alle VeVa-opleidingen

Het Nautisch College is een van de drie scholen in Nederland waar je een opleiding VEVA Maritiem kunt volgen. Wil je naar de marine? Bij VEVA Maritiem wordt je klaargestoomd voor de eerste maritieme militaire vorming (EMMV) van de Koninklijke Marine. De opleidingsniveaus bij VEVA Maritiem zijn op niveau 2 (matroos) en niveau 3 (onderofficier).
Tijdens VEVA Maritiem leer je alles over werken op een schip; werken op het dek, in het schip in de commandocentrale, op de brug of in het netwerkoperatiecentrum van waaruit al het communicatieverkeer wordt geregeld. Ook leer je hoe je een schip moet aan- en afmeren of de zee afspeuren naar vijanden en drenkelingen.
Verder leer je de militaire basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld exercitie, militaire EHBO en brandbestrijding. Daarnaast is sport een belangrijk vak om je fysiek klaar te maken voor de keuringseisen van defensie. Je gaat hardlopen, zwemmen, fitnessen, waarbij samenwerken sterk naar voren komt.
Tijdens je opleiding loop je één week per maand stage bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Tijdens deze stageweken breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd en krijg neem je een kijkje bij de Koninklijke Marine.
De opleiding duurt voor niveau 2 – 1,5 jaar, voor niveau 3 – 2 jaar. waarbij niveau 3 de gehele opleiding leiding geven centraal staat.
VEVA maritiem iets voor jou? Meer weten over VEVA maritiem, klik hier voor meer informatie. https://veva.nl/vakrichtingen/maritiem

Logistiek

Sperziebonen uit Kenia gaan via de veiling in Aalsmeer naar de supermarkten. Tulpenbollen vliegen via Schiphol naar Japan. Steeds meer mensen bestellen online spullen die allemaal op tijd bij de klant moeten zijn. Je begrijpt, daar gaat veel geregel aan vooraf. Vind je dat een uitdaging? Zorgen dat het juiste product in de juiste hoeveelheid op de juiste tijd en de juiste plaats aanwezig is? Dan zit je goed bij onze logistieke opleidingen. De logistiek is een onmisbare bedrijfstak in de moderne samenleving. Alle spullen en producten die we zo gewoon vinden, worden achter de schermen door logistieke mensen opgeslagen en vervoerd. Daarom is er veel werk te vinden in de logistieke sector en dat zal de komende jaren niet snel veranderen. Het Nautisch College verzorgt logistieke opleidingen op niveau 2 en 3 en beschikt over prima praktijkfaciliteiten.

Op kamers
Kom je van verder weg en is het lastig reizen met het OV? Je kunt ook (onder toezicht) op kamers. We hebben een regeling met de woningstichting Den Helder. kijk hier voor meer informatie. 

Opleidingen

Kies een opleiding die het beste bij je past.