In het kort

Met een diploma Technicus engineering kun je aan de slag in de industrie of bijvoorbeeld bij onderhouds- en/of servicebedrijven, variërend van midden- en kleinbedrijf tot grootbedrijf. Je houdt je bezig met een breed pakket aan taken die variëren van de ontwikkeling tot en met het onderhoud van producten en systemen. Daarbij hoort ook het voorbereiden en begeleiden van productiewerk. Jouw keuze voor deze opleiding betekent dat je kiest voor een opleiding die een goede basis legt om in het bedrijfsleven door te groeien naar functies als (industrieel) ontwerper, projectleider of leidinggevende in een groot aantal technische beroepsrichtingen.

Inhoud

Tijdens je opleiding leer je:

  • het werkproces begeleiden en sturen
  • medewerkers begeleiden
  • tekeningen maken en lezen
  • kostencalculaties verrichten en controleren
  • werkopdrachten voorbereiden
  • mondeling en schriftelijk rapporteren en informatie presenteren
  • klanten adviseren en klantgericht handelen

De opleiding kent verschillende specialisaties. Bij de start van de opleiding hoef je nog niet voor één bepaalde richting te kiezen. Gedurende de eerste periode van je opleiding volg je een algemeen ‘breed’ programma dat voor alle specialisaties als het ware de basis vormt. Daarna kies je voor één van de profieldelen:

Werktuigbouwkunde

Je werkt als Technicus in de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, voeding en genotsmiddelenindustrie, (petro-)chemie of bijvoorbeeld in de hout- en papierindustrie.

Elektrotechniek

Bij elektrotechnische automatiserings-, productie-, installatie- en servicebedrijven werk je als technicus aan elektrotechnische machines, apparatuur en installaties, consumentenelektronica, kantoormachines en andere elektronische apparaten.

Mechatronica

Je werkt bij bedrijven die machines of onderdelen van machines vervaardigen zoals bijvoorbeeld: liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place), vul- en verpakkingsmachines, lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieermachines.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer H. Pranger.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 350.
E-mailen kan natuurlijk ook: hpranger@rockopnh.nl.

profielfoto

Bo-Dean over Technicus engineering

“Ik voel me thuis in de techniek”

Bo-Dean Mulder koos op 16-jarige leeftijd voor techniek omdat hij naar eigen zeggen ‘niet de hele dag stil op een bureaustoel wilde zitten’. Hij begon vier jaar geleden met de opleiding Constructiewerker op niveau 2, stroomde vervolgens door naar Scheepsbouwer op niveau 3 en zit nu in het derde jaar van de niveau 4 opleiding Technicus middenkader engineering. Bo-Dean: “Ik wil in de praktijk bezig zijn en dat kan als je een bbl-opleiding volgt. Ik werk vier dagen per week bij Damen Shipyards in Den Helder en ga daarnaast één dag in de week naar school voor de theorie. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd een baan voor je is als je voor techniek kiest. Je kunt echt overal terecht met je diploma. Ik heb in ieder geval nog geen dag spijt gehad van mijn keuze!”