In het kort

Als manager retail geef je zelfstandig leiding aan een onderneming. Je bent verantwoordelijk voor de commercie, financiën, organisatie en logistiek. Als je personeel in dienst hebt, hoort een goed werkklimaat daar ook bij. Het is belangrijk om goede contacten te onderhouden met een netwerk van leveranciers, collega-ondernemers en overheidsinstellingen, om zo je positie op de markt te versterken. Om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in de markt moet je beschikken over relativeringsvermogen en een open mind.

Inhoud

De opleiding Manager Retail start met vakken die je ook krijgt bij de opleiding Verkoopspecialist. Je leert eerst hoe je een expert op de werkvloer hoort te worden in het eerste leerjaar. In het tweede en derde leerjaar krijg je vakken waarbij commercie, financiën, management, administratie en goederenstroom centraal staan. Je leert in deze twee leerjaren alles wat komt kijken bij het runnen van een Retail onderneming. In het laatste leerjaar richt je je eigen onderneming op en maak je een ondernemersplan, zodat jij ook zelfstandig een onderneming kunt opzetten.

Ondernemerschap
Ondernemerschap is een belangrijk aspect binnen alle opleidingen Detailhandel en uiteraard ook binnen de opleiding Manager retail. Het is niet alleen interessant voor wie na de opleiding een eigen onderneming wil starten, ook veel filiaalbedrijven verwachten dat hun toekomstige managers vaardig zijn in het ondernemen.
Als manager retail heb je veel verschillende taken en moet je weten wat er speelt binnen het vakgebied waarin je onderneemt. Als je een sportwinkel hebt, kan de uitslag van een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld bepalend zijn voor de vraag naar bepaalde tenues.
Een ander belangrijk aspect is dat je als ondernemer zelfsturend bent. Je moet weten hoe je een ondernemingsidee ontwikkelt, hoe je een ondernemingsplan realistisch en haalbaar maakt en hoe je aan de hand van dit plan een onderneming kunt starten en runnen.

Doorstroom naar het hbo
Om door te kunnen stromen naar het hbo moet je beschikken over een ondernemende, commerciële en zelfsturende houding. Om die te ontwikkelen ligt de nadruk binnen dit keuzedeel op vaardigheden als taal, rekenen en probleemoplossend kunnen denken. Daarnaast besteden we extra aandacht aan Engelse taalvaardigheid en het ontwikkelen van feitenkennis op het gebied van algemene economie, bedrijfsadministratie en communicatie.

Flexibele instroom

Aangezien we graag persoonlijk en professioneel willen zijn, kun je een versnelt programma volgen én nemen we ook studenten halverwege een schooljaar aan.

Je volgt dan een aangepast programma zodat we je alsnog klaarstomen voor een diploma in de richting die je kiest. Informeer naar de mogelijkheden bij de opleidingscoördinator Handel & Ondernemerschap, de heer P. Boldingh.

Heb je nog vragen?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer P. Boldingh.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 230.
E-mailen kan natuurlijk ook: pboldingh@rockopnh.nl.