Heb je geen vmbo-diploma maar wil je toch naar het mbo? dan is de entree iets voor jou!
Geen diploma nodig
Als je voortijdig gestopt bent met school en geen vmbo-diploma hebt behaald dan is de entreeopleiding een goede opstap richting een mbo-opleiding op niveau 2 of richting werk. De entreeopleiding duurt een jaar en je kunt bij de start van de opleiding kiezen uit verschillende beroepsprofielen.

Minimaal 16 jaar
Je kunt starten met de entreeopleiding als je op 1 augustus minimaal 16 jaar bent.
Wat leer je?
Naast algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap krijg je vakken die je
voorbereiden op het werken in de praktijk. De nadruk ligt op het aanleren van sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden.
Bol of BBL
De entree-opleiding duurt één jaar. Je kunt kiezen uit twee varianten:
- Bol (Beroepsopleidende leerweg)
Je start met een oriëntatieperiode van 10 weken op school. Dan kies je een beroepsrichting en ga je drie dagen per week naar school in Den Helder. Daarnaast loop je twee dagen per week stage bij een bedrijf. - BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)
Je kiest een beroepsrichting en gaat één dag per week naar school in Schagen (het Startcentrum). Daarnaast werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.
In beide gevallen krijg je na vier maanden een bindend opleidingsadvies. Dan wordt duidelijk of je in staat bent om de entree-opleiding te halen en wat je mogelijkheden zijn na deze opleiding. Is het een goed idee om verder te leren? Of is werken een voor jou betere keuze?
Entree-opleiding voor leerlingen van de praktijkschool en het VSO
Het ROC Kop van Noord-Holland werkt samen met de Praktijkscholen in Schagen en Den Helder en met de Spinaker. Als je op één van deze scholen zit, kun je jezelf in overleg met jouw school bij ons aanmelden. Je hebt een positief advies van hen nodig om bij ons te starten.
Docenten van het ROC Kop van Noord-Holland en de praktijkschool geven samen de entree-opleiding. Deze vindt plaats in De Pijler in Den Helder en in het Startcentrum in Schagen. De opleiding wordt op maat verzorgd. Het Startcentrum is een samenwerking tussen het Regius College, het Clusius College en het ROC Kop van Noord-Holland.
Kosten
Lesgeld
Alleen als je op 1 augustus van jouw schooljaar 18 jaar of ouder bent, moet je les- of cursusgeld betalen. Kies je voor de bol-variant, dan betaal je in het schooljaar 2019-2020 € 1.168,- lesgeld. Dit bedrag brengt DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) bij je in rekening. Kies je voor de bbl-variant, dan betaal je € 243,- cursusgeld aan het ROC Kop van Noord-Holland.
Extra kosten
Met ingang van schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor schoolkosten in het mbo. In de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde ‘basisuitrusting’ en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik. De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen).
In het schooljaar 2018-2019 is het nog zo dat binnen een aantal opleidingen deze zaken door de student zelf verplicht moeten worden aangeschaft. Deze spullen zijn en blijven uiteraard ook eigendom van de student.
De aanschaf van onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zoals boeken, softwarelicenties, een laptop, werk- of sportkleding en -schoenen of de kosten van externe examens) is nu en blijft ook in de nieuwe regeling voor rekening van de student.