Den Helder/Leuven (België) – ROC Kop van Noord-Holland en de Belgische Hogeschool UCLL in Leuven hebben hun krachten gebundeld bij het realiseren van een sport/coachingsprogramma.  Tijdens dit unieke zesweekse programma worden studenten Veiligheid en Vakmanschap van het ROC door studenten van de UCLL begeleid en gecoacht. Dat gebeurt door middel van persoonlijk contact via e-mail, whatsapp en skype.

De studenten Veiligheid en Vakmanschap Grondoptreden (VeVa GROP) van het ROC worden opgeleid voor een functie binnen Defensie. Fysiek fit en gezond zijn is cruciaal voor het behalen van het diploma en sport vormt daarom een belangrijk onderdeel van de VeVa-opleiding. Maar hoe blijf je als VeVa GROP-student fit en hoe bereid je je voor op de FTAD (Fysieke Test Aanstelling Defensie) die begin volgend schooljaar wordt afgenomen als je door de coronacrisis niet op school kunt sporten en alle sportscholen gesloten zijn? En hoe begeleid je als school de studenten, coach je ze en monitor je hun prestatieniveau als je geen gebruik kunt maken van je sportfaciliteiten?

Ook voor de studenten Lichamelijke opvoeding met specialisatie Fitness/personal coaching van de UCLL in Leuven gooide de coronacrisis roet in het eten. Omdat de hogescholen in België tot het einde van het schooljaar gesloten blijven, zouden zij geen praktijkopdrachten kunnen uitvoeren en zo hun opleiding niet binnen de normale tijd kunnen voltooien.

Op maat gemaakte trainingsschema’s

Om dit toch te realiseren, hebben ROC Kop van Noord-Holland en de Belgische Hogeschool UCLL in Leuven de krachten gebundeld en is een uniek programma gerealiseerd. VeVa-GROP studenten zijn gekoppeld aan studenten UCLL. De VeVa-studenten ontvangen per week trainingsschema’s op maat van hun personal coach(es) bij de UCLL en gaan hiermee aan de slag. Vooraf zijn afspraken gemaakt over hoe er gecommuniceerd gaat worden. Dat gebeurt via verschillende apps zoals bijvoorbeeld face-time of whatsapp of de runnersapp. Om het afwisselend en leuk te houden, zijn er door de UCLL-studenten bovendien challenges bedacht voor nét dat beetje extra uitdaging. De behaalde resultaten worden uiteraard bijgehouden en wekelijks geëvalueerd en vervolgens teruggekoppeld naar de sportdocenten en coaches bij het ROC.

Enthousiaste docenten en studenten

Het programma duurt nog tot 20 mei en alle betrokkenen zijn enthousiast. ROC-docent Iris de Beer, afkomstig uit België en zelf oud-student lichamelijke opvoeding: “Ik ben ongelofelijk trots op wat er is bereikt. Dit is een echte win-winsituatie. Onze studenten blijven fit en de studenten in Leuven kunnen hun studie voltooien. De samenwerking is weliswaar uit nood geboren, maar we zien ook mogelijkheden voor de toekomst als de coronacrisis is bedwongen.” Ook ROC-student Luuk Faber is meer dan tevreden: “Ik vond het echt extreem leuk om op deze manier met sport bezig te zijn. Mijn coaches Robby en Michel stuurden me strakke trainingsschema’s. Ik stuurde hen op mijn beurt filmpjes van mijn prestaties en we belden natuurlijk regelmatig. Mijn conditie is de afgelopen weken duidelijk verbeterd en mijn spiermassa is toegenomen wat natuurlijk zo net voor de zomer wel lekker is. Met mijn coaches heb ik een heel goede band opgebouwd en we hebben dan ook al afgesproken dat we een keer gaan stappen in Antwerpen zodra dat weer mogelijk is.”

‘Doe je poep naar beneden’

Dat Vlaams en Nederlands best wel van elkaar verschillen zorgde soms voor hilarische situaties. Opdrukken of push-ups doen is in het Vlaams ‘pompen’ of pompoefeningen doen. Daarbij horen je rug en billen ‘vlak’ te zijn, maar de ROC-studenten hadden het niet meer bij de mededeling dat ze ‘hun poep naar beneden moesten doen’.