Hans van Dijk heeft op 3 maart de taalheldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven gewonnen. Hij is door ons opgeleid tot taalambassadeur en volgt bij ons een NT1-opleiding (deze zijn voor volwassenen die in Nederland zijn geboren en opgegroeid maar toch veel moeite hebben met lezen en schrijven).

We zijn ontzettend trots op onze cursist Hans en op onze docenten Marie José van Leeuwen en Ivette Danklof. Marie José leidde hem op tot taalambassadeur en Ivette geeft Hans nu les bij NT1. Volgens de website taalheld.nl is Hans een echte Westfries die lange tijd als vrachtwagenchauffeur werkte. Dat hij niet goed kon lezen en schrijven hield hij verborgen. Hij leerde de weg uit zijn hoofd door lantaarnpalen en rotondes te tellen. Totdat zijn werkgever ging digitaliseren. Toen ging het niet meer. Hij maakte de overstap naar DEEN Distributie B.V. en ging op zijn 59e naar het ROC Kop van Noord-Holland. Een opleiding die veel moeite kost, maar mede door de steun van zijn vijf kinderen houdt hij knap vol!

Complimenten
Zijn werkgever en collega’s vinden het heel bijzonder dat Hans op deze leeftijd zo’n stap heeft gezet. En dat merken ze ook, want Hans komt naar eigen zeggen ‘bijna niet meer aan werken toe omdat iedereen hem aanspreekt’. Zijn chef Ron en HR-manager Simon: “Hans heeft letterlijk onze ogen geopend. We wisten niet dat er laaggeletterden bij ons werken.”

Taalambassadeur
Hans werkt momenteel met veel plezier in het distributiecentrum in Hoorn. Daarnaast is hij Taalambassadeur van Stichting ABC. Hij deelt zijn verhaal op scholen en bibliotheken. Een gouden zet, volgens zijn collega’s: “Hans is met zijn werklust en enthousiasme een voorbeeld voor andere laaggeletterden.”

Meer weten? Kijk op www.taalheld.nl