De Sneeker Savannah van der Sloot is in het komende jaar de mbo-ambassadeur van ROC Kop van Noord-Holland. De derdejaars studente VeVa Maritiem vertegenwoordigt het ROC tijdens de landelijke verkiezing MBO Ambassadeur 2019.

Maandag 24 juni is zij in het bijzijn van familie en vrienden in het zonnetje gezet door bestuursvoorzitter Aad de Wit. Tijdens de ceremonie zijn ook de nummer tw​ee, tweedejaars studente constructiewerker scheepsbouw Tinie van Elselo uit Hippolytushoef, en drie, vierdejaars studente sport en bewegen Silea Broertjes uit Schagen, gehuldigd. “Ik ben heel erg trots dat jullie op onze school zitten. Dat jullie laten zien dat je op het mbo kunt uitblinken in je vak en jullie zijn een groot voorbeeld voor velen”, prees Aad de Wit de deelnemers.

Silea Broertjes (19) was eigenlijk verbaasd dat ze was genomineerd en dat ze vervolgens derde werd. “En ik vond het meteen heel leuk. Ik werk ook hard, dus het is leuk om daar waardering voor te krijgen.” Silea traint naast de opleiding sport en bewegen zo’n zes dagen per week, drie tot vier uur per dag haar sport crossfit. “Een kwestie van goed plannen”,  verklaart ze. Ze valt op de opleiding niet alleen op vanwege dit doorzettingsvermogen maar ook door haar opgewekte, bevlogen persoonlijkheid. Ze is prestatiegericht en betrokken. “Ik krijg veel ruimte van school om mijn sport te doen, om in 2022 naar Amerika te kunnen. Ik vind dat ik dan ook iets terug mag doen”, legt ze uit. De nummer 2 is Tinie van Elselo (44). Via de gemeente kwam ze op deze technische opleiding. Ze had tot dan niks met techniek. Ze valt zo positief op, dat ze werd aangedragen voor het mbo-ambassadeurschap. Tinie reageert: “Ik ben trots op mezelf én blij dat het anderen kan motiveren om ook in de techniek te gaan. En dat je nooit te oud bent om te leren. Ik moet hard werken om deze opleiding te volgen. Maar het is ontzettend leuk. Ik wil hierna niveau 3 en ook niveau 4 gaan doen.” Volgens haar begeleider moest ze wel weer even ‘leren leren’ maar heeft ze het snel opgepikt. Tinie: “Ik wil ook meedoen in de promotie voor meer vrouwen in de techniek. Echt, als je het wil dan kun je het. Ik blijf hopelijk tot mijn zeventigste bij DMI (dienst materieel instandhouding) werken!” De winnares Savannah is dé mbo-ambassadeur omdat ze heel erg betrokken is bij haar opleiding en zelfs een eervolle vermelding kreeg van de stagebegeleider bij de Koninklijke Marine. “we waren op bivak en sommigen klasgenoten deden niet zoveel. Ik heb ze toen gemotiveerd om meer te doen en dat is opgevallen bij de leiding”,  legt ze uit. Ze voelt zich vereerd dat ze eerste is geworden: “Ik vind het ook heel spannend! Ik wil wel graag de ambassadeur zijn, ik zit ook in de studentenraad. Ik vind het belangrijk dat we ons goed voelen op school en wil de school beter maken. Ook vind ik dat je heel veel dingen leert die je later van pas kunnen komen. Zoals communiceren met een directeur. Je verbetert jezelf alleen maar en dat kan toch alleen maar positief zijn.” Zo wordt ze dé mbo-ambassadeur van Nederland: “Ik blijf gewoon mezelf. Ik zie het als een ervaring, ik doe mijn best en alles wat ik leer is mooi meegenomen. Ik vind het in ieder geval heel belangrijk, want mbo-ers moeten niet naar beneden worden getrokken. Iedere dokter heeft een assistent nodig. Het is goed dat mbo-ers meer waardering krijgen.” Aan de hand van een aantal challenges in september moet op 18 november dé MBO Ambassadeur uit de bus komen.