Ze is net 18, mag en gaat vandaag voor het eerst zelf stemmen maar weet ze nog niet zeker op wie en kan nog wel een laatste stemadvies gebruiken. Maar dat weerhoudt tweedejaars ROC-studente Daniëlla Dekkinga er niet van om vandaag haar beste beentje voor te zetten bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen als lid van stembureau 5 bij Triade in Den Helder. Het wordt een lange dag voor Daniëlla die vanochtend om 7.00 uur al present was en tot vanavond 24.00 uur in touw is om samen met twee (meer ervaren) collega’s de verkiezingen in goede banen te leiden.

“Daar komt meer bij kijken dan je op het eerste oog verwacht. Er was veel informatie en instructie vooraf, veel leeswerk en je moet best veel regels en instructies onthouden; we kregen er zelfs een toets over. Maar ik vind het vooral leuk om een keer mee te maken vanaf de ‘andere kant’ van de tafel.”

Maar liefst 18 studenten van de opleiding Handhaver toezicht en Veiligheid maken vandaag deel uit van de teams die de stembureaus in Den Helder en Julianadorp bemensen. Dat gebeurt in het kader van de lessen Burgerschap. Hoe de democratie in ons land werkt – en specifiek de verkiezingen – is een belangrijk terugkerend thema; zo vonden er twee weken geleden nog verkiezingsdebatten plaats op het ROC waarbij afgevaardigden van verschillende politieke partijen met elkaar in debat gingen en door studenten kritisch werden bevraagd.