Aanmelden kan tot uiterlijk 12.00 uur op maandag 15 juni.

Op 15 juni organiseert het ROC Kop van Noord-Holland een informatieavond. Inmiddels hebben de meeste scholieren gehoord of ze gezakt of geslaagd zijn. Ze kunnen daarom op 15 juni terecht met vragen over het vavo of een reguliere mbo-opleiding. Aanmelden is verplicht via www.rockopnh.nl/gezaktofgeslaagd/ en de avond is uiteraard coronaproof.

Genoeg om te kiezen
Om de juiste keuze te maken voor een vervolgopleiding, is het belangrijk genoeg informatie te verzamelen. Een aantal scholieren twijfelt nog over de juiste keuze, ook na bezoek aan open avonden. Daarom organiseert het ROC Kop van Noord-Holland op 15 juni een informatieavond die coronaproof is. Zo krijgt iedereen een goede kans om toch specifieke vragen te stellen of twijfels te bespreken over de opleiding van hun keuze. Direct inschrijven is ook een mogelijkheid. Ook kunnen mensen die interesse hebben in het vavo, op de informatieavond terecht.

Het vavo: voor wie is dat geschikt?
Via het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (vavo) kun je een vmbo-tl-,havo- of vwo-diploma halen. Ook kun je delen daarvan, certificaten, halen. Je hoeft daardoor niet je examenjaar over te doen. Je kunt ook kiezen voor het vavo als je hbo wilt doen, als je op de middelbare school niet meer op je plek zit of als je op latere leeftijd een carrièreswitch wilt maken. Ook kun je een combi-traject doen, dan volg je nog een vak van de middelbare school en begin je ook alvast aan een mbo-opleiding. Zo zat Jolien Hoet (19) de afgelopen twee jaar op het vavo voor het halen van haar diploma havo economie & maatschappij. “Ik ben na 4 havo van school gegaan. Ik ging naar het mbo. Toen ik daar zat, was het helemaal niet mijn ding. Ik had een andere mentaliteit. Ik wilde daarom alsnog mijn havodiploma halen en naar het hbo. Ik vind het vavo echt een superoplossing en heb al meerdere mensen getipt!” Ook Heleen Kreuk (48) heeft haar certificaten vwo cultuur & Maatschappij behaald via het vavo.“Ik was wel klaar met mijn baan. Ik wilde graag iets anders gaan doen en een deeltijdstudie volgen aan de universiteit. Daar heb je voor drie vakken een certificaat vwo nodig. Die drie certificaten voor Nederlands, Engels en geschiedenis, heb ik nu op zak. Als je graag wilt blijven leren in je leven, raad ik je aan de mogelijkheden van de vavo te bekijken. En voor die studie aan de universiteit, sta ik inmiddels ingeschreven!” En ook Iverron Lutegard (18) heeft via het vavo zijn diploma vmbo-tl behaald. Iverron: “Ik raad het iedereen aan. Als je het op het vmbo net niet redt zoals ik, of als je daar niet op je plek zit, meld je dan aan voor het vavo. Je leert meer, want je wordt behandeld als mbo-student en niet meer als middelbare scholier. Als je deze kans krijgt, moet je die pakken. Je bent met het vavo al goed voorbereid op de manier van lesgeven bij een mbo-school en je hoeft niet af te haken als het vmbo niet echt bij je past. Na het vavo heb ik voor de binnenvaart gekozen.”

Meld je aan
Wil jij ook meer weten over het vavo of een mbo-opleiding bespreken? De informatieavond is aan de kievitstraat in Den Helder. Je moet je aanmelden van www.rockopnh.nl/gezaktofgeslaagd/.