Technicus engineering

« Alle Techniek opleidingen

Met een diploma Technicus engineering kun je aan de slag in de industrie of bijvoorbeeld bij onderhouds- en/of servicebedrijven, variërend van midden- en kleinbedrijf tot grootbedrijf. Je houdt je bezig met een breed pakket aan taken die variëren van de ontwikkeling tot en met het onderhoud van producten en systemen. Daarbij hoort ook het voorbereiden en begeleiden van productiewerk. Jouw keuze voor deze opleiding betekent dat je kiest voor een opleiding die een goede basis legt om in het bedrijfsleven door te groeien naar functies als (industrieel) ontwerper, projectleider of leidinggevende in een groot aantal technische beroepsrichtingen.

Inhoud

Tijdens je opleiding leer je:

  • het werkproces begeleiden en sturen
  • medewerkers begeleiden
  • tekeningen maken en lezen
  • kostencalculaties verrichten en controleren
  • werkopdrachten voorbereiden
  • mondeling en schriftelijk rapporteren en informatie presenteren
  • klanten adviseren en klantgericht handelen

De opleiding kent verschillende specialisaties. Bij de start van de opleiding hoef je nog niet voor één bepaalde richting te kiezen. Gedurende de eerste periode van je opleiding volg je een algemeen ‘breed’ programma dat voor alle specialisaties als het ware de basis vormt. Daarna kies je voor één van de profieldelen:

Werktuigbouwkunde

Je werkt als Technicus in de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, voeding en genotsmiddelenindustrie, (petro-)chemie of bijvoorbeeld in de hout- en papierindustrie.

Elektrotechniek

Bij elektrotechnische automatiserings-, productie-, installatie- en servicebedrijven werk je als technicus aan elektrotechnische machines, apparatuur en installaties, consumentenelektronica, kantoormachines en andere elektronische apparaten.

Mechatronica

Je werkt bij bedrijven die machines of onderdelen van machines vervaardigen zoals bijvoorbeeld: liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place), vul- en verpakkingsmachines, lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieermachines.

Oil & Gas

Dankzij de gunstige ligging ten opzichte van olie- en gasvelden in de Noordzee, vormt Den Helder de poort naar een job in de offshore en onshore. Niet alleen binnen, maar ook buiten Nederland heeft het ROC Kop van Noord-Holland op dit gebied een uitstekende reputatie opgebouwd. Kies je voor deze uitstroomrichting, dan sta je als je eenmaal bent afgestudeerd aan het begin van een boeiende internationale carrière in de ‘oilfields’ als bijvoorbeeld engineer, senior engineer of basemanager.

Extra vakonderdeel: Sustainable Energy

Eén van de keuzedelen die je kunt volgen is Sustainable Energy (duurzame energie). Met dit keuzedeel wordt jouw opleiding toekomstgericht vormgegeven. Sustainable Energy biedt jou uitzicht op een toekomst in bijvoorbeeld de offshore windenergie of op het gebied van zonne-energie. Sectoren waarin voor de komende jaren een flinke groei wordt verwacht.

Als technicus ben je onmisbaar. Spil in de moderne samenleving die niet meer kan functioneren zonder techniek en computers.

Na je opleiding

Je kunt aansluitend natuurlijk een hbo-opleiding gaan volgen. Als je gedurende het laatste gedeelte van je opleiding het hbo-doorstroompakket (extra wiskunde) volgt, ben je beter voorbereid op je hbo-studie. Met het diploma op niveau 4 op zak kun je natuurlijk ook gaan werken en ben je een gewaardeerde kracht voor het bedrijfsleven.

Beroepsbeeld

Met dit diploma kun je als technicus gaan werken. Je kunt aan de slag in de industrie of bijvoorbeeld bij onderhouds- en/of servicebedrijven, variërend van midden- en kleinbedrijf tot grootbedrijf. Je houdt je bezig met een breed pakket aan taken die variëren van het ontwikkelen tot en met het onderhoud en de verkoop van producten en systemen. Daarbij hoort ook het voorbereiden en begeleiden van productiewerk. Jouw keuze voor deze opleiding betekent dat je kiest voor een opleiding die een goede basis legt om in het bedrijfsleven door te groeien naar functies als (industrieel) ontwerper, projectleider of leidinggevende in een groot aantal technische beroepsrichtingen.
 

« Alle Techniek opleidingen
Algemene informatie
Domein Techniek
Subdomein Middenkader engineering
Crebonummmer 25297
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Plaats Den Helder/Schagen
Toelatingsvoorwaarden

• vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg

Je hebt in ieder geval één van de volgende vakken: wiskunde of natuur-/scheikunde 1. Je kunt je voor deze opleiding ook inschrijven als je in het bezit bent van een overgangsbewijs havo 3/4 of vwo 3/4 met wiskunde of natuur-/scheikunde 1.

Kosten

Als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent, moet je lesgeld aan het Rijk betalen. Voor een bol-opleiding is dat in het schooljaar 2019-2020 € 1.168. Je krijgt hierover in september bericht van DUO (Dienst uitvoering Onderwijs). 

Met ingang van schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor schoolkosten in het mbo. In de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde 'basisuitrusting' en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik. De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen).

In het schooljaar 2018-2019 is het nog zo dat binnen een aantal opleidingen deze zaken door de student  zelf verplicht moeten worden aangeschaft. Deze spullen zijn en blijven uiteraard ook eigendom van de student.

De aanschaf van onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zoals boeken, softwarelicenties, een laptop, werk- of sportkleding en -schoenen of de kosten van externe examens) is nu en blijft ook in de nieuwe regeling voor rekening van de student.

Aanvullende kosten:
Kostenindicatie leerjaar 1
Boeken, readers en digitale leermiddelen: € 319,75
Overige benodigdheden: € 412,95
Middenkader kist (incl. bril, handschoenen en gehoorbescherming): € 40,00
Overall: € 27,50
Werkschoenen: € 35,00
Kostenindicatie leerjaar 2
Boeken, readers en digitale leermiddelen: € 218,50
Overige benodigdheden: € 94,95
Bij nieuwe instroom:
Middenkader kist (incl. bril, handschoenen en gehoorbescherming): € 40,00
Overall: € 27,50
Werkschoenen: € 35,00
Kostenindicatie leerjaar 3
Boeken, readers en digitale leermiddelen: € 16,50
Overige benodigdheden: € 54,95
Bij nieuwe instroom:
Middenkader kist (incl. bril, handschoenen en gehoorbescherming): € 40,00
Overall: € 27,50
Werkschoenen: € 35,00
Kostenindicatie leerjaar 4
Boeken, readers en digitale leermiddelen: nog niet bekend
Overige benodigdheden: € 58,95
Bij nieuwe instroom:
Middenkader kist (incl. bril, handschoenen en gehoorbescherming): € 40,00
Overall: € 27,50
Werkschoenen: € 35,00

Wel of geen studiefinanciering
Vragen?

Bel met (0223) 611 200 of stuur en e-mail: info@rockopnh.nl.

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer H. Pranger. Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 350.
E-mailen kan natuurlijk ook:
hpranger@rockopnh.nl.

Aanmelden en intake Aanmelden
Opleiding informatie (PDF)
Download
Studiebijsluiter Studiebijsluiter van deze opleiding