De MBO-beurs is net als in het HBO een prestatiebeurs. De prestatiebeurs wordt omgezet in een gift als je binnen tien jaar het diploma haalt. Lukt dat niet dan moet de prestatiebeurs (en ook de OV-kaart) terugbetaald worden.

Voor wie geldt de prestatiebeurs?
Leerlingen van 18-30 jaar die een MBO (bol) opleiding volgen op niveau 3 of 4 en die voor het eerst studiefinanciering aanvragen. De prestatiebeurs geldt niet voor opleidingen op niveau 1 en 2, daar is de studiefinanciering altijd een gift.

Gevolgen van de prestatiebeurs
Als je aan een opleiding begint, ben je meestal 16 of 17 jaar. Je ontvangt dan nog geen prestatiebeurs, maar je kunt deze aanvragen op het moment dat je 18 jaar wordt.
In totaal heb je recht op 4 jaar studiefinanciering, daarna kan nog 3 jaar een lening worden afgesloten.
Als je al vòòr je 18e jaar met de opleiding gestart bent heb je dus voldoende ruimte om de opleiding af te maken, zelfs als je een keer van opleiding verandert.

Heb je een diploma op niveau 2 behaald, en overweeg je daarna verder te gaan met een opleiding op niveau 3 of 4 , dan is het belangrijk om in de gaten te houden of de gekozen opleiding wel haalbaar voor je is.
Je moet namelijk alles terugbetalen als je de opleiding niet afmaakt.

Mocht tijdens het eerste jaar van de opleiding blijken dat de opleiding niet haalbaar is, of wil je om een andere reden stoppen met de opleiding, dan is het belangrijk dat je de studiefinanciering vòòr 1 februari afzegt.
Alleen als je stopt voor 1 februari van het 1e jaar, hoef je niets terug te betalen.
Kijk voor meer informatie op: www.duo.nl Of neem contact op met een adviseur van het Loopbaancentrum.