Home > Onderwijs > Entree

Entree: jouw toegang tot een succesvolle toekomst

Geen diploma nodig

Ben je gestopt met school en heb je geen vmbo-diploma? Dan is de entree-opleiding van het ROC Kop van Noord-Holland een goede opstap naar een mbo-opleiding op niveau 2, of werk.

Minimaal 16 jaar

Je kunt starten met Entree als je op 1 augustus 16 jaar of ouder bent.

Wat leer je?

Naast algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap, krijg je vakken die je voorbereiden op het werken in de praktijk. De nadruk ligt op het leren van sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden.

Schrijf je direct in

Kom langs op de open avond


Kom langs op een open avond en laat je uitgebreid informeren over de opleidingen van ROC Kop van Noord-Holland. Je bent van harte welkom.


Kom langs op de open avond

Ervaringen delen

“Mijn stage is leuk, ik kom nu altijd op tijd”

“Leren werken kan iedereen. Het is de inzet en motivatie die telt. In het begin moest ik veel vragen en kwam ik soms te laat omdat ik heel zenuwachtig was. Nu is dat anders. Dankzij de stage kreeg ik meer zelfvertrouwen en werd ik minder verlegen. Mijn stagebegeleider hoeft me eigenlijk niet meer te controleren, ik mag steeds meer zelf doen. Mijn werk is leuk, ik kom nu altijd op tijd.”

“Structuur is belangrijk voor mij”

“Ik kom van de praktijkschool. Leren is voor mij niet makkelijk, het kost me moeite om mijn aandacht erbij te houden. Ook word ik snel boos, bijvoorbeeld als iets anders gaat dan ik had verwacht. Hier houden ze rekening met mijn buien en zijn de groepen klein, zodat ik niet zo snel afgeleid ben. De mensen zijn heel aardig en de regels heel duidelijk. Dat is belangrijk, ik heb dat nodig.

“Ik wil verder leren op niveau 2”

“De entree-opleiding zie ik als een opstap. Tijdens mijn stage heb ik in een winkel gewerkt en daar heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld beter Nederlands spreken. Ik ben nu zes jaar in Nederland en vond het altijd moeilijk om mensen aan te spreken. Dat is nu wel anders. Na dit jaar wil ik verder leren op niveau 2: de opleiding verkoper.”

Hoe doe je dat

Bol of bbl

De entree-opleiding duurt één jaar. Je kunt kiezen uit twee varianten:
1. Bol (Beroepsopleidende leerweg)
Je start met een oriëntatieperiode van 10 weken op school. Dan kies je een beroepsrichting en ga je drie dagen per week naar school in Den Helder. Daarnaast loop je twee dagen per week stage bij een bedrijf.

2. Bbl (Beroeps Begeleidende Leerweg)
Je kiest een beroepsrichting en gaat één dag per week naar school in Schagen (het Startcentrum). Daarnaast werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

In beide gevallen krijg je na vier maanden een bindend opleidingsadvies. Dan wordt duidelijk of je in staat bent om de entree-opleiding te halen en wat je mogelijkheden zijn na deze opleiding. Is het een goed idee om verder te leren? Of is werken een voor jou betere keuze?

Entree-opleiding voor leerlingen van de praktijkschool en het VSO

Het ROC Kop van Noord-Holland werkt samen met de Praktijkscholen in Schagen en Den Helder en met de Spinaker. Als je op één van deze scholen zit, kun je jezelf in overleg met jouw school bij ons aanmelden. Je hebt een positief advies van hen nodig om bij ons te starten.

Docenten van het ROC Kop van Noord-Holland en de praktijkschool geven samen de entree-opleiding. Deze vindt plaats in De Pijler in Den Helder en in het Startcentrum in Schagen. De opleiding wordt op maat verzorgd. Het Startcentrum is een samenwerking tussen het Regius College, het Clusius College en het ROC Kop van Noord-Holland.

Beroepsrichtingen

Benieuwd welke beroepsrichtingen je kunt kiezen bij het ROC Kop van Noord-Holland?
> Bekijk de beroepsrichtingen

Brochures

Download entree-brochure


Wij zijn druk bezig met het nieuwe inschrijfformulier entree-opleiding voor het schooljaar 2019/20.
Binnenkort vind je deze op de website, houdt deze dus goed in de gaten.

Wat kost dat?

 

Lesgeld

Alleen als je op 1 augustus van jouw schooljaar 18 jaar of ouder bent, moet je les- of cursusgeld betalen. Kies je voor de bol-variant, dan betaal je in het schooljaar 2019-2020 € 1.168,- lesgeld. Dit bedrag brengt DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) bij je in rekening. Kies je voor de bbl-variant, dan betaal je € 243,- cursusgeld aan het ROC Kop van Noord-Holland.

Extra kosten

Met ingang van schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor schoolkosten in het mbo. In de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde ‘basisuitrusting’ en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik. De basisuitrusting betreft alle spullen (inclusief gereedschappen) die je op school gebruikt om je opleiding te volgen en examen te doen. Die basisuitrusting wordt door de school ter beschikking gesteld aan studenten die dat willen (studenten die deze spullen in eigendom willen hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf aan te schaffen).

In het schooljaar 2018-2019 is het nog zo dat binnen een aantal opleidingen deze zaken door de student  zelf verplicht moeten worden aangeschaft. Deze spullen zijn en blijven uiteraard ook eigendom van de student.

De aanschaf van onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zoals boeken, softwarelicenties, een laptop, werk- of sportkleding en -schoenen of de kosten van externe examens) is nu en blijft ook in de nieuwe regeling voor rekening van de student.