Home > Begeleiding > Bedrijven

Aansluiting op het bedrijfsleven

ROC Kop van Noord-Holland werkt nauw samen met bedrijven

Het ROC Kop van Noord-Holland is altijd op zoek naar manieren om samen met het bedrijfsleven jonge mensen op te leiden. We hebben daarom duurzame relaties met andere onderwijsinstellingen, bedrijven, gemeenten en organisaties.

Erkend leerbedrijf

Als erkend leerbedrijf kunt u via het stagebureau een leerplaats aanbieden. Onze stageconsulenten informeren potentiële kandidaten over uw vacatures. Bent u nog geen erkend leerbedrijf, dan helpen wij u dit te worden. De aanvraag loopt via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

 

Een student is een goede investering

De student van vandaag is de competente collega van morgen. Het bieden van stageplaatsen of het in dienst nemen van studenten is daarom de moeite waard. Studenten in de praktijk verbeteren de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt.

Met een student in huis heeft u:
• De mogelijkheid om een specifiek onderzoek of specifieke opdracht uit te laten voeren.
• Ondersteuning van een gedreven jongere, die anders tegen dingen aankijkt en met nieuwe ideeën komt.
• De kans om jong talent in te werken. U leert uw potentiële medewerkers zo veel beter kennen.
• Invloed op de vorming, ontwikkeling en opleiding van misschien wel toekomstige medewerkers.

Natuurlijk krijgt u persoonlijke begeleiding van een stageconsulent.

Keuzedelen voor meer arbeidsmarktrelevantie

In augustus 2016 zijn voor Nederlandse mbo-opleidingen de zogenaamde keuzedelen ingevoerd. Dit zijn vakken die een student de kans geven om een vak te verdiepen of juist kennis te verbreiden. Het is daarom een plus op de opleiding. Dit helpt de zogenoemde arbeidsmarktrelevantie van een opleiding. We werken samen met bedrijven uit de regio om het aanbod van keuzedelen af te stemmen op de arbeidsmarkt. Wij gaan hier graag met u over in gesprek.

Stagebedrijf worden?

Onze studenten kunnen alleen stage lopen of werkend leren bij een erkend leerbedrijf. SBB vertelt u stapsgewijs hoe het proces voor deze erkenning verloopt. De organisatie biedt ook een quickscan. Hulp bij de aanvraag nodig? Neemt u dan contact op met onze stageconsulenten.
> Bekijk de voorwaarden op s-bb.nl

Succesverhalen

“Zelfs een toetsmoment is in de praktijk”

Annemiek Keizer had al een creatieve opleiding gedaan en maakte allerlei producten voor kinderen. Toch wilde ze graag iets mét kinderen doen. Toen ze de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker tegenkwam, met een werkplek in de praktijk wist ze: dit moet ik doen. “Ik vind het geweldig. Die eerlijkheid bij die kinderen. Ze zijn zo puur.” De derdejaars student vertelt dat er veel in de praktijk wordt geleerd: “En alles wat we in de theorie leren, dat passen we praktisch toe. Zelfs een toetsmoment is in de praktijk. We hebben ook intervisies met mensen uit het vak die in de klas komen vertellen. Daarnaast is de opleiding heel breed, je wordt niet in het diepe gegooid maar weet straks echt wat je te wachten staat.” Hierna wil Annemiek het liefst doorleren: “Meer de psychologische kant op, waar ik 1-op-1-hulp kan bieden. Kinderen op een creatieve manier weer op weg helpen.”

“Werken en leren heel chill”

Jerry de Ruiter, eerstejaars elektrotechnische installaties (1emonteur): “Ik ben de elektra ingegaan omdat ik na de middelbare school eigenlijk niet zo goed wist welke kant ik op moest gaan. Op de een of andere manier sprak dit vak me het meeste aan en had ik er een goed gevoel bij. Ik vind het heel chill dat ik werken en leren doe, en dat ik dus maar een dag in de week naar school moet voor de theorie en de rest van de week mag werken. Op m’n werk ben ik gewoon lekker bezig en ik vind het leuker dan school. Maar op zich is de school wel goed hoor. Ik hoop na school bij het bedrijf te werken waar ik nu ook werk, een installatiebedrijf in Anna Paulowna. Een groot bedrijf waar ze ook loodgieterswerk en koelingen doen. Leuk, omdat het zo afwisselend is.”

“Heerlijke combinatie school en werk”

Michelle Bruil: “Constant op een stoel zitten en luisteren is niets voor mij. Ik vind het daarom heerlijk dat ik tijdens mijn opleiding Logistiek teamleider twee dagen kan werken en drie dagen naar school ga. Ik heb een tijd gevaren in de binnenvaart, maar toen ik hier in Den Helder kwam wonen, deed ik eigenlijk niets. Varen wilde ik niet meer vanwege mijn dochtertje. Dus toen koos ik voor de opleiding Logistiek, meteen niveau 3. Het begint in het tweede jaar steeds pittiger te worden, als je geen motivatie hebt dan ga je het ook heel moeilijk krijgen op deze opleiding. Maar ik vind het wel heel leuk, zeker op m’n stageadres waar ze me zelfs al een baan hebben aangeboden. Daar zou ik straks ook graag willen werken, zo’n 32 tot 36 uur in de week. En dan thuis lekker huisje-boompje-beestje.”

 

Samenwerken met ROC Kop van Noord-Holland

Denk mee in de vakopleidingen

We hebben een breed aanbod van opleidingen binnen diverse branches. We evalueren ook continu onze aanbod en passen die aan waar nodig. Als u nog een aanvulling heeft, dan horen wij die uiteraard graag.

> Bekijk al onze branches

Aanmelden voor een stagiair

Heeft u niet eerder met ons samengewerkt? Dan maken we eerst een afspraak voor een persoonlijk oriënterend gesprek. Wat zijn uw wensen, wat heeft een student uw organisatie te bieden en wat vraagt stagebedrijf zijn van uw organisatie?

Wilt u een stageplaats aanbieden of een medewerker opleiden via werkend leren? Neemt u dan contact op met het stagebureau:

Telefoon: 0223 61 13 57
E-mail: stagebureau@rockopnh.nl

Daarom kies je voor ROC KvNH

Professioneel
Betrouwbaar
Persoonlijk
Respectvol

> Lees meer over onze kernwaarden

Belangrijke verwijzers voor stagebedrijven

SBB


De erkenningsaanvraag om leerbedrijf te worden, loopt via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, SBB. We verwijzen u graag door naar de website van deze organisatie.

s-bb.nl

Subsidie


Bij het aannemen van stagiaires komt u misschien in aanmerking voor aantrekkelijke financiële voordelen. De online subsidiecalculator rekent snel voor u uit of er regelingen en subsidies zijn.

subsidiecalculator.nl

Praktijkleren


Stichting Praktijkleren biedt onder meer training en advies voor docenten, maar ook voor praktijkopleiders. Deze groep ontwikkelt les- en examenmateriaal voor de sectoren Zakelijke dienstverlening, Veiligheid, ICT en Commercie.

Meer informatie